Čtyřicet vzácných syslů bylo vypuštěno na Odolickém vrchu v Českém středohoří

Přesně 40 syslů bylo vypuštěno na Odolickém vrchu v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Pocházejí z odchovů v Zoo Brno, Zoo Norimberk, Zoo Opel a záchranné stanice pro živočichy Vlašim. Akce je součástí záchranného programu [1], který pro sysla před více než patnácti lety připravila a koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. V celé České republice totiž žije zhruba jen 6000 syslů.

„Odolický vrch jsme nezvolili náhodou. Pro vypouštění syslů totiž vybíráme taková místa, kde tato zvířata dříve žila a kde jsou i dnes vhodné podmínky. Doufáme, že se tu postupně rozmnoží a propojí se syslími koloniemi v okolí.  Pro přežití syslů v naší přírodě je klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. To znamená vhodným způsobem hospodařit, především pravidelně kosit trávu či spásat. Syslům totiž vyhovují suché, nízké stepní trávníky. Taková místa ale z naší krajiny už téměř zmizela,“ konstatuje Lenka Čolobentičová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, koordinátorka záchranného programu.  

„Příklad sysla názorně ilustruje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech byl označován za škůdce. Kvůli změnám v zemědělském hospodaření ale z naší krajiny téměř vymizel. Syslové doplatili na rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkou travou a používání chemických prostředků. Nyní je sysel kriticky ohroženým druhem, evidujeme zhruba 40 míst, kde tento hlodavec žije. Pomoci by mu měl právě záchranný program,“ říká František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

„Záchranné programy pomáhají v naší krajině udržet vzácné druhy rostlin a živočichů. Nyní jich máme již třináct a chystáme další [2]. Díky nim se podařilo zachránit pro naši přírodu hvozdík písečný český, daří se zvyšovat počty užovek stromových. Prospívají ale i jiným druhům. Často totiž spočívají v podpoře šetrného hospodaření, které zlepšuje podmínky i pro jiné rostliny a živočichy,“ uzavírá František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poznámky:

[1] Záchranný program sysla obecného v České republice zajišťuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Vícea na adrese: https://www.zachranneprogramy.cz/sysel-obecny/.

[2] Více na https://www.zachranneprogramy.cz/index.php?docId=2223

Kontakt:

Karolína Šůlová, mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, tel: 724 102 406, e-mail: karolina.sulova@nature.cz

Lenka Čololobentičová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, koordinátorka záchranného programu pro sysla obecného, tel: 731 403 778, e-mail: lenka.colobenticova@nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Kaplanova 1931/1, Praha 11 – Chodov, 148 00, telefon 283 069 242, e-mail: aopkcr@nature.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info