V ČR se prodávaly klamavě označené tygří krevety, uvedená hmotnost ani obsah masa neodpovídaly skutečnosti

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na český trh dostalo 3 600 kg zmrazených tygřích krevet původem z Vietnamu s klamavým označením. U výrobku se odlišovala deklarovaná a skutečná hmotnost, stejně tak skutečnosti neodpovídal na obalu uvedený obsah masa. Zákazníci, kteří mají výrobek doma, což se dá vzhledem k datu trvanlivosti předpokládat, jej mohou vrátit v místě nákupu a dostanou zpět peníze. U stejného výrobku a totožného distributora se jedná již o opakovaný prohřešek.

 

Identifikace výrobku:

BLACK TIGER PD SHRIMPS – zmrazené tygří krevety bez hlavy loupané

Šarže: VN734VI159

Datum minimální trvanlivosti: 21. 6. 2024

Datum výroby: 26. 2. 2022

Země původu: Vietnam

Distributor: Julia Alex asianfood s.r.o, Praha-Libuš

Celkové množství: 3 600 kg

 

Vzhledem k tomu, že již v minulém roce měl zmíněný distributor nevyhovující laboratorní výsledky pro malý obsah masa a nízkou čistou hmotnost, provedli v jeho skladu veterinární inspektoři kontrolu. Na místě odebrali vzorek pro ověření shody údajů uvedených ve složení výrobku se skutečností. Hodnota čisté hmotnosti 736 g ±15 % nevyhovovala deklaraci 800 g a také obsah masa ve výši 72,76 % ±10 % u výrobku se lišil od údaje uvedeného na obalu. Na něm bylo deklarováno, že obsahuje 96 % masa krevet. Distributor uvedeným falšováním výrobku porušil evropskou legislativu. V současnosti byl již výrobek prodán v rámci maloobchodní sítě konečnému spotřebiteli.

SVS zahájila správní řízení za účelem udělení pokuty distributorovi za uvedení klamavě označené potraviny na trh. Případ veterinární inspektoři zároveň vložili do evropského systému pro oznamování falšovaných potravin Food Fraud. Poprvé bylo obdobné pochybení u stejného výrobku a dovozce zjištěno loni v srpnu. Že se jedná o recidivu, bude zohledněno v návrhu výše pokuty.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info