Tři týraní koně na Frýdlantsku byli umístěni do náhradní péče

Inspektoři Státní veterinární správy z Libereckého kraje provedli na základě podnětu veřejnosti ve spolupráci s městem Frýdlant (obec s rozšířenou působností – ORP) kontrolu chovu tří teplokrevných koní na Frýdlantsku. Vzhledem ke zhoršujícímu se výživnému stavu koní a nedostatku potravy Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj (KVS) společně s ORP koncem srpna rozhodla o jejich umístění do předběžné náhradní péče.

Počátkem července KVS obdržela prvotní podnět upozorňující na to, že koně ve výše uvedeném chovu jsou omezováni z hlediska krmení a napájení. Kontrola na místě následně zjistila, že napájení bylo na pastvině zajištěno z přírodních zdrojů a koně měli přístup k menšímu množství nekvalitního sena. Výživný stav koní byl podprůměrný, v době první kontroly ne však zdraví ohrožující. Chovatelka nebyla zastižena. V následujících dnech se o její zkontaktování inspektoři krajské veterinární správy ještě několikrát pokusili. Chovatelka však nespolupracovala ani nepřebírala poštu.

V průběhu léta došlo k výraznému zhoršení výživného stavu koní, kteří byli chovatelkou přemístěni do jiného výběhu s minimálním množstvím travního porostu, ve kterém nebylo opakovaně zajištěno žádné krmivo. Neměli zde ani přístřešek nebo ochranu před nepříznivými povětrnostními vlivy včetně slunečního záření.

Proto se veterinární inspektoři rozhodli koncem srpna navrhnout ORP, aby umístila týrané koně do předběžné náhradní péče, a to i bez přítomnosti chovatelky. Všechny tři koně byli posléze dle návrhu KVS chovatelce odebráni a umístěni do předběžné náhradní péče. Město Frýdlant zahájilo s chovatelkou správní řízení pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Chovatelce nyní hrozí pokuta až několik desítek tisíc korun.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info