Grand Prix EKOFILMu získal francouzský film Nájezd na Atlantik

Nejstarší evropský filmový festival o přírodě EKOFILM zná letošní vítěze. Cenu ministra životního prostředí – Grand Prix si nakonec odnesl film francouzského režiséra Nicolase Van Ingena, který se věnuje nelegálnímu rybolovu v západoafrických vodách. V dalších kategoriích uspěl například krátký snímek o světluškách nebo o dokument o boji za záchranu největší jeskynní chodby na světě.

„Pro porotu byl výběr vítězných snímků nesmírně náročný. Všechny totiž splňují opravdu náročná filmařská kritéria. Proto jsme v nich hledali něco navíc – nové přístupy, důležité vzkazy, leitmotiv, který by nám pomohl rozhodnout se,” říká prezident festivalu Ladislav Miko. „Hodnotit filmy není nikdy snadné, každý film má svůj osobitý charakter a důležité poselství. Kdybych mohla, rozdala bych mnohem více cen. Pozitivně mě překvapilo, že se mnoho filmů snažilo nabídnout řešení ekologických problémů, nepopisovaly jen hrůzy a problémy, kterým čelíme," doplňuje ho finská režisérka Tuija Halttunenová, která byla i členkou poroty.

Grand Prix – cenu ministra životního prostředí získal snímek Nájezd na Atlantik. Ten se zaměřuje na problematiku rybolovu v západoafrických vodách, kde evropské, ruské a asijské rybářské flotily často nelegálně loví. To má devastující dopady na místní rybáře a ekosystém. Film sleduje odpor místních obyvatel, kteří bojují za uznání a změnu na mezinárodní úrovni. „Jedná se o velmi silný příběh, který ukazuje střet chudší části světa s nenasytností těch velkých, jako jsou Čína, Rusko, ale vlastně i Evropa. Ukazuje, jak destruktivní dopady může mít naše chování na lokální ekosystémy,” říká ministr životního prostředí Petr Hladík, jehož resort festival pořádá. „I přesto, že se děj odehrává Senegalu, tak to má dopad i na nás v Evropě – třeba v rámci migrace. Líbí se mi na něm to, jak se dotýká různých témat, jak je komplexní,” doplňuje svůj pohled na vítězný snímek další z porotkyň herečka Veronika Čermák Macková.

Cenu prezidenta festivalu obdržel film Cizinci ve tmě, který vypráví příběh svítícího brouka, světlušky. Jeho úkol najít partnerku ve tmě je narušen nočním elektrickým osvětlením. „Tenhle film ukazuje zdánlivě nepodstatnou věc – jak vlastně světelné znečištění může fatálně ovlivnit existenci konkrétného živočišného druhu,” upozorňuje Miko. Snímek oslovil i další z festivalových porotkyň Natálii Pažickou: „Ten film diváka baví hlavně svou vizuální formou. Vůbec jsem nečekala, že bych mohla cítit až takovou empatii k brouku, jakým je světluška,” říká s úsměvem Pažická.

V kategorii Krásy přírody si cenu odnesl britský film Trhlina v hoře. „Poukazuje na tenkou hranici mezi ,utajit a chránit´ a ,proslavit a nechat zničit,” říká další člen poroty, úspěšný dokumentarista Jan E. Svatoš. „Zaměřuje se nejen na ,krásy přírody´, ale i na reflexi místních obyvatel a jejich etická dilemata,” myslí si Svatoš o filmu, který sleduje úsilí o záchranu největší jeskynní chodby na světě v Hang Son Doong ve středním Vietnamu a snahu najít rovnováhu mezi ochranou přírody a rozvojem turistického průmyslu.

Tvrzení velkých společností ohledně jejich "uhlíkové neutrality" zpochybňuje vítězný film kategorie Vize přírody. Snímek Greenwashing: Zabiják klimatu, za kterým stojí francouzká filmařka Claire Tessonová, zkoumá skutečnou efektivitu a dopady takzvaných ekologických projektů firem, jako je třeba výsadba stromů.

A konečně, v kategorii Ve zkratce zvítězil film Zázraky neviditelného světa, který nás zavádí do mikrosvěta přítomného v každém koutě naší planety, ale je pro nás téměř neviditelného. Tento snímek nám jeho krásu a komplexnost.

Vítězné filmy budou promítány 8. října od 14.30 v kině Art v Brně, vstupné je zdarma.

Pro více informací a rezervace vstupenek navštivte web festivalu EKOFILM .

Tiskové oddělení MŽP

tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534

e-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info