Souhrn událostí uplynulého dne – 7.11. 2023

Vědci hledají způsoby, jak v zemědělství vázat uhlík v půdě a snížit emise

České zemědělství a lesnictví má dosud nevyužitý potenciál snížit množství emisí, které Česko vyprodukuje, o deset až 15 procent. České zemědělství je nyní čistým producentem emisí, tedy oxidu uhličitého, oxidu dusného a dalších skleníkových plynů a po rozsáhlém kácení kvůli kůrovcové kalamitě je producentem i lesnictví.

České pivo kvůli změnám počasí (ne)hořkne. Budoucností jsou nové odrůdy

Téměř každý pivař řekne, že chuť piva musí být „jako křen“. Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny.

Některé řetězce opět poptávají klecová vejce, uvedl Mlázovský z Proagro Nymburk

Některé obchodní řetězce nadále poptávají vejce z klecových chovů, přestože se všechny společnosti již dříve zavázaly, že s jejich prodejem skončí v roce 2025. Na tiskové konferenci Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie to řekl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský.

Průměrný zisk potravinářů jsou dvě desetiny procenta obratu, uvádí Komora

Zisk potravinářských firem v posledních deseti let činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu, uvedla na konferenci o zemědělství a potravinářství v Poslanecké sněmovně minulý týden prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info