Analýza: Objednat si 0,4 litru piva je pro zákazníky restaurací nejméně výhodné

Pro návštěvníky hospod a restaurací je při objednání piva nejméně výhodnou variantou ze všech velikostí sklenice s objemem 0,4 litru. Proti klasickému půllitru, který stojí v průměru 49 korun, je dražší o zhruba sedm korun. Ve sklenicích s objemem 0,4 litru se v současnosti prodají zhruba tři procenta všech piv v restauracích, za poslední dva roky se objem v tomto formátu více než zdvojnásobil. Uvádí to analýza společnosti SharpGrid, která pracuje s daty pokladních systémů 2000 provozoven.

 Podle dat společnosti se loni meziročně pivo zdražilo o 14 procent, letos do začátku listopadu se ceny zvedly o dvě procenta. Ceny piva pravděpodobně ovlivní vládní konsolidační balíček, který od ledna přesune točené pivo do základní sazby DPH 21 procent. Nyní je v druhé snížené desetiprocentní sazbě. Od nového roku bude jediná snížená sazba 12 procent. V restauracích bude platit pro jídlo, stejně tak na potraviny v obchodech.

Pivo v půllitru je podle dat společnosti stále nejoblíbenější velikost nápoje, prodá se v něm 79 procent piv, zatímco takzvaných třetinek si lidé objednají 18 procent prodaných piv. Ve sklenici s objemem 0,3 litru v průměru stojí pivo 37 Kč. O decilitr větší objem sklenice se v průměru prodává za cenu vyšší o 19 Kč, stojí 56 Kč, což je víc než půllitr.

Společnost SharpGrid v analýze poukázala na to, že návštěvník restaurace, který chce utratit 200 Kč, si může dovolit čtyři půllitry piva. Pokud by si ale za stejnou částku objednával sklenice s 0,4 litru, tak by si mohl dovolit pouze tři.

Uvedla také, že pokud si návštěvník restaurace objedná klasický půllitr, stojí v průměru litr piva 98 Kč. Třetinu litru dostane za cenu 123 Kč za litr. V případě sklenic s objemem 0,4 litru platí v průměru 139 Kč za litr.

Podle dat společnosti SharpGrid v letošním druhém čtvrtletí klesla spotřeba piva o sedm procent a v letní sezoně se sotva udržela na hodnotách z loňského roku. I podle Svazu pivovarů a sladoven spotřebu čepovaného piva letos ovlivňuje ekonomická situace. Dříve uvedl, že od ledna do konce srpna se vypilo o čtyři procenta čepovaného piva méně než loni. Ve srovnání s rokem 2019 před pandemií koronaviru jsou prodeje čepovaného piva za osm měsíců nižší o zhruba 17 procent. Celkové prodeje piva jsou ve srovnání s rokem 2019 nižší o pět procent. Podle svazu se tedy nenaplnila očekávání, že oboru se začne po konci pandemie dařit víc.

Podle dat společnosti Dotykačka, která také sleduje ceny podle pokladních systémů, byla letos v srpnu průměrná cena 0,5 litru piva v ČR rovněž 49 Kč, proti roku 2019 byla vyšší o 35 procent.

Ceny piva podle dat společnosti SharpGrid:

ObjemPrůměrná cenaCena v přepočtu za 1 litr
0,5 l49,00 Kč98,00 Kč
0,4 l56,00 Kč139,00 Kč
0,3 l37,00 Kč123,00 Kč

zdroj: SharpGrid

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info