Kalamita s přemnoženými hraboši se podle zemědělského ústavu zhoršuje

Kalamita s přemnoženými hraboši v Česku neutichá. V listopadu odborníci sledovali další rozvoj populace škůdců, a to z říjnových 708 na aktuálních 846 používaných východů z nor na hektar. Je to 3,2krát více, než je aktuální práh škodlivosti. Zatímco dosud patřily k nejpostiženějším moravské kraje Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský, nyní k nim patří i Pardubický, kde už průměrné hodnoty také přesáhly 1000 východů z nor. Lokálně jsou hraboši extrémně přemnožení například i na Lounsku, Kutnohorsku, Kolínsku nebo Nymbursku, uvedl v tiskové zprávě Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

V listopadu provedli inspektoři nejvíce pozorování v ozimých a krmných plodinách setých v letošním roce. Zde hodnoty dosahovaly v průměru 449 východů z nor, což překračuje 2,2krát práh škodlivosti. "Další pozorování probíhala ve starších víceletých krmných plodinách. Zde se průměrný počet pohyboval okolo 1610 východů z nor, což odpovídá čtyřnásobku prahu škodlivosti. Tato čísla představují extrémně vysoké ohrožení především pro krmné plodiny," uvedla mluvčí ústavu Ivana Kršková.

Ohrožené zůstávají plodiny v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji, kde byly zaznamenány extrémní počty východů z nor, průměrně 1137, 2119 a 2487. V Pardubickém kraji se hodnota dostala na 1158. Hodnoty přesahující úroveň desetinásobku prahu škodlivosti byly hojně zaznamenávány v porostech letošních osevů krmných plodin i ozimých obilnin.

"Populace hraboše polního vstupují do letošní zimy ve velmi silných počtech. K redukci populací by mohlo dojít v případě, že současná silná sněhová pokrývka rychle roztaje, zatopí nory a následně zmrzne. Aktuální podmínky hraboše prozatím nijak neomezují," řekla Kršková.

Nadále mají zemědělci ve vybraných okresech možnost využít výjimku pro aplikaci jedů, jejich seznam se průběžně aktualizuje.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články ke kauze Přemnožení hraboše polního:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info