Zemědělci v Lotyšsku demonstrovali proti dovozu obilí z Ruska

Tisíce zemědělců dnes demonstrovaly po celém Lotyšsku a domáhaly se zákazu dovozu obilí a zemědělských výrobků z Ruska do Evropské unie. Informovaly o tom tiskové agentury. Lotyšsko bylo loni druhým největším dovozcem ruských zemědělských výrobků v celé Evropské unii, pobaltskou zemi předstihlo jen Španělsko, napsala agentura AFP.

"Evropská unie dovoluje dovoz ruského obilí na náš společný trh a přepravu do evropských přístavů," postěžoval si agentuře AFP Juris Lazdiňš, jeden z organizátorů demonstrace ve městě Jelgava, které leží asi 40 kilometrů jihozápadně od Rigy.

"Na jedné straně pomáháme Ukrajině, ale současně necháváme agresora krást obilí na Ukrajině a pak ho prodávat v Evropě s obrovskými zisky. Požadujeme, aby Rusko bylo připraveno o tyto prostředky, financující ruské válečné úsilí," zdůraznil.

Lotyšsko loni podle úředních údajů dovezlo 535.000 tun obilí, což oproti předchozímu roku bylo o 200.000 tun více. Toto číslo nezahrnuje obilí, které se přepravovalo přes lotyšské přístavy do dalších zemí.

Demonstrace se konaly v 16 městech. Zazněly při nich i další požadavky, zejména na omezení byrokracie a snížení daně z přidané hodnoty na ovoce a bobuloviny vypěstované v zemi.

"Nejde jen o zemědělskou záležitost, ale jde o daňový nástroj umožňující učinit zdravé místně vypěstované ovoce a bobule dostupnější pro spotřebitele," zdůraznil Lazdiňš.

Dopravní policie byla nápomocná organizátorům, aby kolony traktorů, každá po 25 vozidlech, dorazily na místo podle harmonogramu, aniž by narušily běžnou dopravu, vysvětlil jeden z policistů.

Demonstranti se domáhali viditelných změn a uvedli, že počítají se svoláním demonstrace do Rigy, pokud vláda nevyhoví jejich požadavkům do 12. února. "Jsem sám zemědělec, a tak je chápu," řekl v televizi ministr zemědělství Armands Krauze, aniž by však zmínil jakýkoliv termín, dokdy by mohly být nějaké změny zavedeny.

Na traktorech byly transparenty požadující méně byrokracie či konec dovozu "krvavého" obilí z Ruska. "Bez zemědělství budete hladoví, nazí - a co je nejhorší - střízliví!" citovala AFP další nápis.

msk jrm

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Válka na Ukrajině:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info