Už ve třetím malochovu se letos na jižní Moravě vyskytlo ohnisko ptačí chřipky

Už ve třetím malochovu se letos objevilo na jižní Moravě ohnisko ptačí chřipky. Dnes je Státní veterinární správa (SVS) potvrdila v Tavíkovicích na Znojemsku, kde chovateli uhynuly čtyři husy a tři slepice z celkových 33 kusů drůbeže. Jde o podtyp H5. Celý chov je tak nutno utratit, avšak v případě malochovu veterináři nepřistupují k vymezení ochranného pásma a pro chovatele v okolí neplatí žádná nařízení, řekl ČTK mluvčí SVS Petr Majer. Veterináři však nabádají k obezřetnosti.

Od začátku roku jde o šestnáctý malochov v Česku, kde se nákaza vyskytla. Předchozí případy veterináři odhalili ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku a ve Vedrovicích na Znojemsku. "I přesto, že pro chovatele v okolí neplatí žádná nařízení, vyzýváme je, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména zamezili kontaktu s volně žijícími ptáky," uvedl Majer.

Tři ohniska se letos vyskytla v Česku i ve velkochovech. Na přelomu ledna a února to bylo v chovu slepic a kohoutů u Chocně na Ústeckoorlicku, poté ve Skleném na Svitavsku a naposledy v pondělí v chovu kachen ve Valdíkově na Třebíčsku. Celkově musely být utraceny desetitisíce kusů drůbeže, ve všech chovech došlo k masivním úhynům zvířat.

Velký problém způsobila ptačí chřipka na jižní Moravě před sedmi lety. Postihla sice jediný velkochov kachen u Moravského Krumlova, ale veterináři tehdy nechali utratit tisíce kusů drůbeže v malochovech v Ivančicích, Moravském Krumlově a okolí.

mei kš

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info