Nymburský pivovar loni vystavil 150.000 hl piva, meziročně o devět pct méně

Pivovar Nymburk, který vaří Postřižinské pivo, loni vystavil 150.000 hektolitrů piva, zhruba o devět procent méně než v roce 2022. Mírně vzrostl prodej sudového piva, kleslo ale množství piva, které pivovar vyvezl. ČTK to řekl obchodní ředitel pivovaru Jan Benák.

Pivovar se nadále potýká s vysokými cenami energií. Se snižováním nákladů na elektrickou energii pomohla instalace fotovoltaické elektrárny o výkonu 205 kWp na konci roku 2021. "Nyní instalujeme druhou etapu o výkonu 300 kWp s bateriovým úložištěm. Nicméně v našem odvětví je finančně stále mnohem náročnější nákup zemního plynu," řekl Benák.

Pivovar investuje rovněž do technologií, loni pořídil nové mikrofiltry na lahvovou a sudovou linku. "Během února budeme instalovat výkonnější plnič na plechovkové lince," uvedl Benák. Jde o investici zhruba za 20 milionů korun. Budování restaurace v areálu pivovaru nyní nepokračuje, hotová je stavba, interiéry čekají na dokončení.

Na export jde kolem 20 procent z celkového množství vyrobeného piva. Počet zahraničních odběratelů poslední roky klesal, v roce 2019 pivovar vyvážel do 26 zemí, předloni do 15 zemí. "V průběhu loňského roku se nám ovšem podařilo získat silného partnera v Izraeli, kam jsme za šest měsíců vyvezli více než 4000 hektolitrů lahvového a plechovkového piva," řekl Benák. Nové partnery našel pivovar také ve Finsku a Švédsku.

Za rok 2022 skončil pivovar poprvé v historii se ztrátou, a to 1,6 milionu korun, tržby byly přes 206 milionů korun. Hospodářský výsledek loňského roku zatím není uzavřený, Benák ale očekává zlepšení. "Skončili jsme v černých číslech. Ztrátu z roku 2022 se nám ale plně dohnat nepodařilo," uvedl. Zdražování, ke kterému došlo naposledy na konci roku 2022, nyní chystá od dubna, mělo by jít o několik procent.

Pivovar Nymburk založený v roce 1895 vaří deset druhů piva, které stáčí do sudů, lahví i plechovek. Většinu prodá na českém trhu. Pod značkou Střízlík prodává nealkoholické pivo. Pivovar zaměstnává kolem 80 lidí.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info