Souhrn událostí uplynulých dní 16. 2. - 18.2.2024

Zemědělci s technikou plánují v pondělí do Prahy přijet šesti trasami

Farmáři, kteří v pondělí plánují protesty v Praze, do metropole s technikou přijedou šesti trasami z Českých Budějovic a Tábora, ze Strakonic a Písku, od Slaného, od Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu.

Podivuhodná hybridní masorýže obsahuje hovězí tkáně

Svůdně růžová masorýže je hybridní potravinou, která má v zrnkách hovězí svaly a tuk. Nejde o dramatické genetické inženýrství, ale o nečekaný úspěch s pěstováním laboratorního masa v neobvyklém substrátu.

EU otvírá dveře novému šlechtění plodin. Hazard s přírodou a klamání lidí, říkají ekologové

Rostliny se mohou díky šlechtění stát odolnějšími a plodnějšími, dosud se ale v Evropě mohly šlechtit pouze přirozeným způsobem. Nyní Evropská unie pootevřela dveře tzv. novým genomickým technikám (NGTs), které mají šlechtitelům umožnit do genetiky rostlin více zasahovat.

Ministerstvo zemědělství zmírní požadavky na vyčleňování neprodukčních ploch. Letos zemědělci nemusí nechat pole ležet ladem

Zemědělci nebudou muset nechat ležet svá pole ladem. Zatímco dříve museli na základě nařízení Evropské unie vyčlenit do tzv. neprodukčních ploch 7 % svých pozemků (standard DZES 8) či 8 % (ekoplatba), letos se povinné úhory sníží na 4 % a 5 %.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info