V malochovu slepic v Bohuňovicích na Olomoucku byla ptačí chřipka

V malochovu slepic v Bohuňovicích na Olomoucku odhalili ptačí chřipku. Chovatel informoval krajskou veterinární správu o úhynu tří slepic z deseti kusů. Po potvrzení nákazy byla zbývající drůbež v tomto chovu utracena. V Olomouckém kraji je to letos zatím druhé ohnisko ptačí chřipky. V lednu byla ptačí chřipka v malochovu ptáků v Norberčanech na Olomoucku. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

"Jelikož se jedná o nekomerční malochov, který neuvolňuje drůbeží produkty dále na trh, nevymezí krajská veterinární správa okolo zasažených chovů uzavřená pásma a v nich nebude vyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele," uvedl Vorlíček. Státní veterinární správa vyzývá chovatele drůbeže, aby důsledně dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména aby bránili kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A.

Letos bylo v ČR zatím potvrzeno 22 ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech a pět ohnisek v komerčních velkochovech drůbeže.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Ptačí chřipka:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info