Tržby pivovaru AB InBev překonaly odhady, firma zvýší roční dividendu

Společnost AB InBev ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila tržby meziročně o 6,2 procenta, celoroční tržby se zvýšily o 7,8 procenta na 59,38 miliardy dolarů (téměř 1,4 bilionu Kč). Největší světový pivovar to uvedl ve svém dnešním sdělení. Firma po letech, kdy se zaměřovala na snižování dluhu, zvýší celoroční dividendu o devět procent. Některé Investory ale podle analytiků zklamala, když neoznámila další odkup svých akcií.

AB InBev se stal největším světovým pivovarem díky sérii velkých akvizic, při kterých se několik velkých pivovarů na mezinárodní úrovni spojilo do jednoho globálního gigantu. Vlna akvizic ale také způsobila, že AB InBev měl problém splácet dluh tak rychle, jak se původně očekávalo. To omezovalo schopnost firmy vracet hotovost akcionářům prostřednictvím dividend a odkupů akcií, napsala agentura Reuters.

Firma dnes uvedla, že snížila hrubý dluh o dalších 1,8 miliardy dolarů, na konci roku tak dluh činil 78,1 miliardy dolarů. "Díky tomu máme další flexibilitu při rozhodování o alokaci kapitálu," uvedl pivovar. Už loni v říjnu přitom oznámil plán odkupu svých akcií. K tomuto kroku společnost nepřistupuje často.

Analytici odhadovali růst tržeb na 6,1 procenta. Tržby ve Spojených státech se ale vyvíjely hůř, než se čekalo, nepříznivý vliv měl spotřebitelský bojkot klíčové americké značky Bud Light. Ten ji sesadil z první příčky v žebříčku nejprodávanějších amerických piv. Objem prodeje piva v USA se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 15,3 procenta.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info