Polští zemědělci plánují podle policie blokádu hraničního přechodu se Slovenskem

Polští zemědělci plánují od pátku dopoledne až do odvolání blokovat hraniční přechod se Slovenskem Chyžné-Trstená na protest proti dovozu obilí z Ukrajiny do Evropské unie. ČTK o tom dnes informovala slovenská policie.

Do protestu se podle ní zapojí také řidiči traktorů a osobních vozidel, kteří pojedou po silnici k hranicím se Slovenskem.

Polští farmáři už loni zahájili protesty proti dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny, během kterých například zablokovali přístupové silnice k hraničním přechodům s Ukrajinou. Letos v únoru pak podobnou akci uspořádali na příjezdu k hraničnímu přechodu se Slovenskem Barwinek-Vyšný Komárnik, který mohli využívat například ukrajinští řidiči kamionů během protestů polských farmářů na hranicích s Ukrajinou.

Hraniční přechod Chyžné-Trstená je jedním z hlavních silničních spojení ze severu Slovenska do Polska. Od slovensko-ukrajinských hranic je vzdálen až zhruba 300 kilometrů.

Slovensko loni na podzim nejprve jednostranně zavedlo zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny, včetně pšenice. Nynější slovenská vláda premiéra Roberta Fica pak tento zákaz rozšířila o další potraviny a zboží.

Adrian Bobok

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info