Farmáři v Plzeňském kraji dokončují přihnojování polí a začali sít jarní oves

Farmáři v Plzeňském kraji už dokončují přihnojování polí a začali sít oves jako první jarní plodinu. Zimu hodnotí pozitivně, spodní vody je zatím dost, řekl dnes ČTK šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma. Vzhledem k tomu, že nepřišly mrazy, tak nevadilo, že pole nebyla pokryta sněhem.

Oseté plochy v regionu se meziročně příliš nezmenšily, i když ceny obilí i řepky jsou už několik měsíců pod náklady a klesají. Pokud by to trvalo do dalšího setí, tak se zřejmě už na podzim oseté plochy zmenší.

"Přihnojování začalo na přelomu února a března, kdy nám počasí dovolilo vjet do polí. Čekali jsme, až půda trochu vyschne, abychom tam neudělali paseku," řekl Šíma. Veškeré podzimní plodiny už má firma přihnojené. Osecká zemědělská seje jarního ovsa téměř na 400 hektarů. "Pokud počasí vydrží, tak budeme hotovi na konci příštího týdne," uvedl. Další plodinou bude kukuřice na přelomu dubna a května.

Ozimé plodiny přezimovaly dobře. "Bylo trochu víc mokra, ale na to si nestěžujeme, i když některé ječmeny na to trpí. Zdá se, že spodní voda je," uvedl předseda. Podle něj přišla v listopadu a v prosinci, kdy bylo více sněhu, který pak pomalu odtál do půdy. "Spodní voda nějaká je, což v minulých letech nebylo. Potřebovali bychom ještě, aby přibyla v průběhu května, snad do té doby něco spadne," řekl.

Pokud by teď nastaly mrazy pod minus pět stupňů Celsia, bylo by to velmi špatné jako u ovoce, které už začíná kvést, stejně jako řepky, která už pouští kořínky. "Řepka už je o dva týdny dál než loni," řekl Šíma.

I přes nepříznivé ceny obilovin i řepky, které se zemědělcům už od loňské sklizně nevyplácejí, neoseli loni v září výrazně menší plochy než o rok dřív. "Velké propady nejsou. Každý doufal, že se to v zimě zvedne, jako to bylo v minulých letech, ale teď je opačný trend," uvedl předseda. Hodně jich má obilí v zásobách, které chtěli prodat až za vyšší ceny, ale cena spíš klesala. "A navíc to šlo i za tu mizernou cenu špatně prodat," dodal Šíma. Pokud by to trvalo do dalšího setí, tak se podle něj zřejmě už na podzim oseté plochy zmenší.

Cena pšenice dnes činí 3400 až 3500 korun za tunu, což je až 1000 korun pod náklady. Cena řepky byla několik měsíců pod 10.000 Kč/t, posledních pět dní se zvyšuje k 10.500 Kč/t. "Ale zemědělci ji měli jako jednu z mála plodin, která jim vydělávala. Potřebovali bychom aspoň 11.000 Kč/t," uvedl Šíma. Ceny ječmene jsou podle něj tragické.

Václav Prokš

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info