Potravinová banka Ústeckého kraje je zpátky v opravené budově v Litoměřicích

Potravinová banka Ústeckého kraje se vrátila do opravené budovy v Litoměřicích. Po dobu rekonstrukce fungovala v náhradních prostorách v Terezíně. Oprava bývalých kasáren vyšla zhruba na 20 milionů korun. Spolek měl od roku 2010 prostory v pronájmu od města, po devíti letech je odkoupil. Investici z větší části pokryla evropská dotace. Ačkoli skončila už loni, návrat se o rok protáhl, protože byly problémy s kolaudací. Vícepráce si vyžádaly zhruba dva miliony korun. Týkalo se to zejména požadavků na požární zabezpečení, řekla ČTK ředitelka Andrea Marksová.

"Tohle je úplně nová přístavba. Jsou to v současné době garáže minimálně na dvě auta," ukázala Marksová směrem k místu, kde byl před rekonstrukcí hlavní vchod. Ten je posunutý a vchází se jím do kanceláří. Další vchodové dveře vedou přímo do skladovacích prostor.

Ve skladu je kromě regálů s trvanlivými potravinami chladicí zařízení a mrazák. "Před rekonstrukcí jsme veškeré chlazené potraviny okamžitě distribuovali našim odběratelským organizacím. Teď počítáme s tím, že najedeme na takovou novou éru, kdy budeme moci naskladňovat i čerstvé potraviny," doplnila ředitelka.

Potravinová banka má v současnosti kolem 55 dodavatelů a snaží se prohloubit spolupráci s regionálními zemědělci. Podle Marksové se to daří. Banka zachraňuje potraviny téměř od všech potravinových řetězců. V regálech jsou konzervy, balené vody, mouky, těstoviny, ale i pleny či dámské hygienické potřeby. Oproti původním dispozicím může organizace uskladnit asi 100 palet, o 300 procent víc potravin než před opravou.

Skladník Ladislav Plíva si nové prostory nemůže vynachválit. "Jsou to rozhodně krásnější a čistější prostory. Máme možnost, že si při výdeji může auto zajet do skladu, kde můžeme za sucha v klidu naložit a vyložit," řekl skladník ČTK. Líbí se mu i větší zázemí. Kromě kanceláře mají skladníci i svou kuchyňku a sprchu. V patře je ještě konferenční místnost. Zatím se využívá pro porady, do budoucna ji chce ředitelka také pronajímat.

Se zásobováním odběratelů banka nemá problém. Loni zachránila 580 tun jídla, v meziročním srovnání to je zhruba o 100 tun víc. Podpořila přes 16.000 lidí, zhruba o 600 více než v roce 2022.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info