Zemědělci na jihu Čech loni chovali 82.000 prasat, o 2,4 pct meziročně méně

Zemědělci na jihu Čech loni chovali 82.000 prasat. Je to o 2,4 procenta méně než v roce 2022. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Pokles počtu chovaných prasat je dlouhodobý trend. V chovech na jihu Čech je v současnosti pětina kusů v porovnání se začátkem tisíciletí.

Podíl jihočeských chovů na celkovém počtu prasat chovaných v ČR se meziročně snížil o 0,3 procentního bodu na šest procent. Tímto podílem jižní Čechy obsadily sedmou příčku v žebříčku krajů. Nejvíce prasat loni chovali zemědělci ve Středočeském kraji, a to včetně Prahy, kde se nacházelo téměř 313.600 zvířat.

Ve struktuře chovu v jižních Čechách převažují prasata na výkrm včetně vyřazených prasnic a kanců. Tato kategorie v Jihočeském kraji loni tvořila 40,3 procenta ze všech prasat. Ve srovnání s koncem roku 2022 se jejich počty zvýšily o 4780 kusů. Druhý největší podíl ve struktuře chovu připadá na selata živé hmotnosti nižší než 20 kilogramů, kdy jde o 27,1 procenta ze všech prasat. Velká prasata nad 50 kilogramů živé hmotnosti představovaly v chovech téměř deset procent.

Loni se v Jihočeském kraji narodilo 178.700 selat. Je to v průměru 29,6 selete na jednu prasnici.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info