Souhrn událostí uplynulých dní – 15. – 17.3. 2024

Čeští zemědělci se 20. března připojí k evropským protestům. Chystají jízdy po celé republice

Čeští zemědělci budou 20. března protestovat. Připojí se k celoevropským farmářským demonstracím. Po celé republice se uskuteční jízdy traktorů a další techniky, budou i na hranicích. Oznámil to předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, který není spokojen s tím, co na podporu odvětví schválila vláda.

Hmyzem roku 2024 jsou samotářské včely, které jsou upozaděné včelou medonosnou

Hmyzem letošního roku jsou samotářské včely, které patří mezi volně žijící opylovače a v přírodě jich ubývá. Česká společnost entomologická (ČSE), která kampaň s názvem Hmyz roku vyhlašuje, uvádí, že v Česku je asi 580 druhů samotářských včel.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější – středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz

Paroháč ve vlastní šťávě, Litvínovský divočák nebo třeba Zvěřináček. Tyto i další výrobky ze zvěřinového masa pro zákazníky nově připravují Lesy České republiky. A to díky středisku zpracování zvěřiny a masné výroby, které státní podnik vybudoval v Krušných horách, konkrétně v obci Klíny.

Cena zemědělské půdy loni opět vzrostla. Hektar stojí jako malé auto

Sedláci se prohýbají také pod rostoucím pachtovným. Promítá se do něj i vyšší daň z nemovitosti, což ještě více sníží konkurenceschopnost českých zemědělců. Cena zemědělské půdy v minulém roce v průměru opět vzrostla. Nárůst nebyl zdaleka takový, jako jsme pozorovali v některých předchozích letech.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info