Několik farmářů s valníky přijelo k ČT, kde byla debata o zemědělství

S valníky naloženými hnojem a slámou přijelo dnes několik nespokojených farmářů před budovu České televize (ČT) v Praze, kde se ministr zemědělství Marek Výborný účastnil debaty v pořadu Otázky Václava Moravce. Ministr následně uvedl, že mu tato akce zemědělců nevadí a že se hnoje neštítí. Ve středu se zemědělci připojí ke společným evropským protestům. Protestní jízdy traktorů a další techniky se uskuteční po celém Česku i na hranicích.

"Není to něco, čeho bych se štítil, jsem ministr zemědělství," uvedl k dnešní akci zemědělců Výborný. Také zopakoval, že vláda letos přidá peníze na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění. V případě těchto dvou miliard korun má ministr od vlády přislíbeno, že by se zemědělcům v polovině tohoto roku vyplatily zálohy, uvedl. I s ohledem na stav veřejných financí ale vláda nedokáže splnit další požadavky zemědělců, jako je například vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem, řekl Výborný v ČT.

Zopakoval, že na jednání ministrů zemědělství EU 26. března bude usilovat o to, aby bylo ruské a běloruské obilí, na jehož dovoz do Evropy si zemědělci stěžují, zařazeno na sankční seznam. "Není jediný důvod, proč podporovat agresora," řekl. Zákaz dovozu i s ohledem na to, že nejde o velké množství, podle něj ceny potravin nezvýší. Členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) uvedla, že v zařazení ruského a běloruského obilí na sankční seznam má ministr Výborný její podporu.

Předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek dnes na Výborného v ČT apeloval, aby vláda směrem k farmářům naplňovala své vládní prohlášení. Potřeba je podle něj také zavést registr, který by sledoval majetkovou propojenost podniků. S tím Výborný souhlasil, s vládou chce hovořit o tom, jaké ministerstvo by vytvoření registru mělo na starosti, řekl.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský ČTK řekl, že policisté dostali kolem 11:30 informaci, že několik vozů objíždí areál České televize na Kavčích horách. Na místě zjistili, že jeden z řidičů z vozu složil před budovu dva balíky se slámou, které po příjezdu policejní hlídky zase naložil zpátky. Pro podezření na přestupek policisté předali případ správnímu úřadu. Po poledni podle Rybanského vozidla z Kavčích hor odjela. Podle informací ČTK přijeli zemědělci, aby podpořili jednoho z účastníků dnešní televizní debaty.

Protesty zemědělců 20. března se budou budou konat u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zemědělské organizace tvrdí, že cílem protestů je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info