Souhrn událostí uplynulého dne 20.3.2024

Z potravin za deset let zdražila hlavně zelenina, rekordmanem je hlávkové zelí

Za posledních deset let v Česku nejvýrazněji zdražila zelenina a pečivo. Cibule zdražila od ledna 2014 do prvního kalendářního měsíce letošního roku ledna na dvojnásobek a ještě výrazněji šla nahoru cena hlávkového zelí. Klesla naopak cena trvanlivého mléka či cukru.

Zemědělci jsou připraveni protestovat do konce funkčního období vlády, řekl Pýcha

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy připraveni protestovat do konce funkčního období současné vlády. Požadavky, které společně s Agrární komorou, Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů a Společností mladých agrárníků nedávno předložili ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL).

Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, jí ale víc masa a míň brambor

Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř 800 kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Naopak brambory a chleba jí v současnosti obyvatelé Česka výrazně méně než na začátku 50. let.

Ruské dřevo se do EU vozí i přes Čínu, odhalilo nové vyšetřování

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo zprávu, v níž uvádí, že poté, co EU uvalila sankce na ruské dřevařské výrobky kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu, se na evropský trh stále dostává velké množství dřevařských výrobků z této země.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info