Souhrn událostí uplynulých dní – 5. – 7.4. 2024

Půda ročně uvolní víc oxidu uhličitého než fosilní paliva. V Česku k oteplování přispívají i holiny

Kvůli vlnám horka, sucha a přemnožení kůrovce došlo v Česku k velmi rychlému odumírání smrkových lesů a velkoplošnému kácení. Vzniklé holé plochy, takzvané holiny, se staly výrazným zdrojem oxidu uhličitého a přispívají tak ke zvyšování jeho koncentrace v atmosféře a dalšímu oteplování planety, upozorňuje expertka na půdu Eva Dařenová.

Výsledky letošního monitoringu varroázy

Z letošních výsledků pravidelného monitoringu varroázy vyplývá, že se meziročně mírně snížil výskyt původce této nákazy, roztoče Varroa destructor. Podíl stanovišť zcela bez přítomnosti roztočů mírně vzrostl. Procento stanovišť s průměrným počtem roztočů nad tři se naopak lehce snížilo.

Evropská komise: Pomoc některým velkým zemědělcům v ČR z let 2017 a 2018 porušuje pravidla EU

Evropská komise (EK) dospěla k závěru, že investiční podpora poskytnutá Českou republikou v letech 2017 a 2018 některým velkým českým zemědělským podnikům není v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu. Česko tak podle ní musí zajistit vrácení této podpory.

Doležal: Vláda neplní své sliby vůči zemědělcům, hrozí proto další protesty

Vláda podle prezidenta Agrární komory ČR (AK ČR) Jana Doležala neplní své sliby vůči zemědělcům. Podle něho proto hrozí, že protesty budou v květnu pokračovat. Vyplývá to z tiskové zprávy AK ČR k jejímu 33. sněmu, který se uskuteční v neděli v Brně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info