Souhrn událostí uplynulého dne 8.4.2024

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl

Podíl stanovišť včelstev, ve kterých se nevyskytovali roztoči způsobující nemoc varroázu, letos vzrostl z loňských 17 na 20 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu Státní veterinární správy (SVS), jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Rybáři na jihu Čech v líhních uměle vytírají štiky

Miliony mladých štik do českých rybníků i do zahraničí začali připravovat rybáři nedaleko Třeboně. V přírodě jsou ztráty těchto dravců obrovské. Přežijí pouhá dvě procenta mláďat. Rybáři na jihu Čech proto štiky vytírají v líhních uměle. Letos mohli díky počasí začít dříve než obvykle.

V Česku roste zájem o exotická zvířata, zvyšuje se i počet pašovaných zvířat

V Česku podle odborníků roste zájem o exotická zvířata. Lidé chovají velké kočkovité šelmy, opice, jedovaté hady, ještěry či vzácné papoušky. Se zvýšeným zájmem chovatelů ale roste i nelegální trh. Celníci z pražské Ruzyně zaznamenali loni 84 případů pašování exotické zvěře, meziročně o pět více, sdělila Hana Prudičová, mluvčí Generálního ředitelství cel.

Dotace na traktor? V Česku zemědělci nedostanou skoro nic, říká Martin Rada

Česká společnost Agrotec Group dodává na tři evropské trhy téměř vše, co se hýbe. Od traktorů přes kombajny až po bagry a kamiony, výjimkou nejsou ani osobní automobily. Generální ředitel Martin Rada, který ve firmě pracuje více než 30 let, vysvětluje v podcastu Industrial nejen to, jaká administrativa zemědělce zatěžuje, ale také co je „precizní zemědělství“ a jak farmářům pomáhá umělá inteligence.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info