Přední výrobce vína cava nemá práci pro zaměstnance v Katalánsku kvůli suchu

Přední výrobce šumivého vína cava, společnost Freixenet, oznámil tento týden, že chce nechat doma 80 procent svých zaměstnanců v Katalánsku kvůli extrémnímu suchu. Pokud úřady žádost firmy schválí, tak se opatření dotkne zhruba 600 lidí, píše deník El País. Problémy se suchem mají však i další vinaři v Katalánsku. Vláda proto navrhla uvolnění pravidel pro výrobu šumivého vína s ochranou známkou původu.

Společnost, která je součástí německé skupiny Henkell Freixenet, chce nechat doma 615 ze svých 778 zaměstnanců v Katalánsku. Žádá kvůli tomu o ERTE, což je mechanismus, který firmám umožňuje dočasně pozastavit pracovní smlouvu či snížit počet pracovních dnů a zkrátit tak mzdu zaměstnanců. Společnost opatření odůvodňuje "vyšší mocí způsobenou vážným suchem" v Katalánsku a nedostatkem hroznů a moštu ke zpracování.

Žádost ještě musí schválit katalánské úřady. Pokud se tak stane, začne ERTE platit od května. Odborová centrála CC.OO., která má největší zastoupení mezi zaměstnanci společnost, opatření odmítá a žádá jednání o jiných možných opatřeních.

Problémy však mají i další vinaři, kteří se zaměřují na produkci šumivého vína cava. Silné sucho, kterému Katalánsko čelí od roku 2021, má podle sdružení vinařů přímý dopad na výrobní objemy. Podle údajů sdružení vinařů produkce cavy se v Katalánsku snížila od roku 2021 o skoro 40 procent, a to v situaci, kdy o toto perlivé víno roste zájem na zahraničních trzích. Sucho podle deníku El País velmi doléhá na vinařskou oblast Penedès u Barcelony.

Na nepříznivou situaci v úterý reagovalo španělské ministerstvo zemědělství, které chce uvolnit pravidla pro výrobu vína s ochranou známkou původu DOP. Ministerstvo navrhuje, aby vinaři mohli používat pro výrobu vína s ochranou známkou původu i hrozny z vinic, které nemají certifikaci pro tuto výrobu. Vinice se však musí nacházet v tradičních oblastech, kde se cava vyrábí. Ministerstvo také doufá, že nepříznivá situace je jen přechodná.

Kvůli dlouhodobém srážkovému deficitu Katalánsko vyhlásilo v únoru stav nouze. Úřady tím zavedly řadu omezení, jež se týkají spotřeby vody ze strany průmyslu, zemědělství či domácností. Ani výraznější deště z posledních týdnů dlouhodobý nepříznivý trend nezvrátily.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info