Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic

Současné chladné počasí zpomalilo vývoj škůdců na zemědělských plodinách, s růstem teplot, který meteorologové předpokládají v Česku koncem týdne, se jejich aktivita znovu zvýší. Nadměrně se mohou vyskytovat například mšice makové, které škodí na řepě nebo hrachu. Vyplývá to z informací Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV).

Po nynějších chladných dnech a mrazivých nocích se v ČR podle předpovědi oteplí o víkendu. V neděli se mají teploty blížit k 25 stupňům a začátkem příštího týdne dál porostou. Oteplení ale zvýší aktivitu škůdců. "Budou znovu dobré podmínky pro migraci škůdců mezi lokalitami a do porostů začnou naletovat dalších škůdci z okolí," řekl ČTK člen vědecké rady odboru ochrany plodin a zdraví rostlin z VÚRV Kamil Holý.

Podle něj jsou tím ohroženy všechny plodiny, ale bude záležet na tom, jestli poměr počtu škůdců na jednu rostlinu překročí míru škodlivosti. Nadměrný výskyt očekává výzkumný ústav například u mšice makové, u které je práh škodlivosti, pokud napadnou přes pět procent rostlin v porostu. Za napadenou rostlinu považují odborníci rostlinu s aspoň jednou živou mšicí.

Rostlinolékařský portál, který informuje o škodlivých organismech rostlin a možnostech ochrany proti nim, zaznamenal v posledním týdnu škodlivý výskyt mšice makové na více než 200 hektarech. Rostliny silně napadené mšicemi zaostávají v růstu a obecně mohou škůdci způsobit podle Holého ztráty ve výnosu v závislosti na početnosti a plodině od několika procent do sta.

Škody může pěstitelům způsobit i květilka zelná, hmyz podobný mouše, který ničí kořeny mladých rostlin. Napadá kedlubny, květák, brokolici nebo zelí a při silném napadení rostliny hynou. Podle ústavu začala květilka klást vajíčka i přes chladné počasí a koncem týdne se rychlost kladení zvýší.

V porovnání s loňským jarem není současný výskyt škůdců významně jiný, tvrdí Holý. Jaké škody způsobí na letošní úrodě, bude podle něj záležet na dalším vývoji počasí. Každému druhu škůdce navíc vyhovují jiné podmínky. S růstem rostlin se ale dopady způsobené některými škodlivými organismy snižují.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info