Souhrn událostí uplynulých dní – 26. – 28.4. 2024

Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě

Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. ČTK to dnes řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Mrazy podle analytiků, které ČTK oslovila, poškodily i jiné pěstitele ve střední Evropě, a nelze proto vyloučit, že se ceny ovoce a zeleniny zvýší.

Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.

Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic

Současné chladné počasí zpomalilo vývoj škůdců na zemědělských plodinách, s růstem teplot, který meteorologové předpokládají v Česku koncem týdne, se jejich aktivita znovu zvýší. Nadměrně se mohou vyskytovat například mšice makové, které škodí na řepě nebo hrachu.

Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku

Vlna mrazů, která napříč Evropou včetně Česka zasáhla ovocné stromy, bude znamenat nižší úrodu a zdražení především jablek, ale i meruněk, švestek, třešní nebo jahod. Podle agrárního analytika Petra Havla může cena za kilo jablek vyšplhat na 40 až 50 korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info