Africký mor se potvrdil u dalších dvou prasat z Hrádku nad Nisou a Mníšku

Africký mor potvrdila laboratoř Státního veterinárního ústavu u dalších dvou divokých prasat na Liberecku. U Hrádku nad Nisou našli myslivci uhynulý kus, u Mníšku nakažené zvíře ulovili. U Hrádku nad Nisou, který leží v takzvaném nárazníkovém pásmu, jde o druhý nakažený kus, hranice pásem se proto v nejbližší době posunou. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Vorlíček.

Od začátku letošního roku potvrdila laboratoř nákazu u sedmi kusů, dva divočáky našli myslivci uhynulé, dalších pět ulovili. Od začátku nákazy v prosinci 2022 bylo v zemi potvrzeno 64 případů u divokých prasat uhynulých či ulovených na Liberecku a v jednom případě i na Českolipsku. "Nákaza se stále vyskytuje pouze v populaci prasat divokých, v chovech domácích prasat nebyla v ČR tato nákaza dosud nikdy potvrzena," doplnil Vorlíček.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou ji ale přenášet. Veterinární správa připravuje kvůli rozšíření nákazy k Hrádku nad Nisou úpravy hranic ochranných pásem, která kolem míst výskytu nákazy vytyčila.

Naposledy SVS měnila ochranná pásma na Liberecku před více než měsícem v souvislosti s nakaženým zvířetem uloveným u Chrastavy nedaleko Liberce. Uzavřené pásmo II, tedy oblast s výskytem afrického moru u divokých prasat, aktuálně zabírá 557 kilometrů čtverečních a sahá z Frýdlantského výběžku k Chrastavě. Navazující nárazníková oblast označovaná jako uzavřené pásmo I má 1200 kilometrů čtverečních a zasahuje až do středních Čech k Bělé pod Bezdězem.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Africký mor prasat:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info