Souhrn událostí uplynulého dne – 29.4. 2024

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních pěstitelů ovoce v Česku, aktuálně jich je 700 až 800. Na úrodě ovoce jsou škody za více než miliardu korun.

Čeští zemědělci připravují další protest, bude nejspíš v druhé polovině května

Čeští zemědělci se podle Agrární komory ČR (AK ČR) připravují na další protestní akce. Uskutečnit by se měly nejspíš v druhé polovině května, řekla dnes ČTK mluvčí AK ČR Barbora Pánková. Situaci zemědělců označila za kritickou a nadále neudržitelnou.

Na ochranu přírody jdou miliardy. Smysl to má, opatření fungují, dokázala rozsáhlá studie

Když proběhne nějaký program na ochranu přírody, většinou se to vyplatí. A to dokonce i v případě, kdy jsou výsledky zklamáním. Mnohdy to má smysl i tak, ukázala obsáhlá metastudie, která se pokusila analyzovat všechna dostupná data o úspěších a neúspěších ochranářských opatření.

Mráz schytaly i lesy. Buky, duby i jedle částečně pomrzly

Mráz, který zasáhl Česko v minulých dnech, bude mít kromě ovocných stromů a révy vinné negativní vliv také na lesy. Čerstvě rašící pupeny buků, dubů i jedlí, tedy citlivějších dřevin, jsou spálené. Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se přirozeně obnoví.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info