Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila maracuja

Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila společnost Kitl nově o příchuť s exotickou maracujou, dnes zahájila její prodej. Loni v létě nabídl jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin minerálku s exotickou příchutí v omezené edici, zájem byl větší, než firma čekala. V nabídce by už teď měla nová příchuť zůstat, záležet ale bude na zájmu lidí, řekl dnes ČTK majitel společnosti a Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji Jan Vokurka.

Zájem o loňskou limitovanou edici Vratislavické kyselky s příchutí maracuji byl podle Vokurky překvapením. "Myslím si, že se trošku mění chutě Čechů, asi to souvisí s nějakou generační obměnou, dneska lidi jsou daleko víc zvyklí cestovat a jsou víc přístupní cizím chutím. Vezměte si, kolik je vietnamských restaurací. Takže si myslím, že se Češi nebojí experimentovat, a ta maracuja je oslovila, trefila se do toho trendu," doplnil.

Firma Kitl vrátila na trh Vratislavickou kyselku v polovině roku 2022 v tradičních příchutích citronové a pomerančové, které se v minulosti vyráběly, navíc přidala i minerálku přírodní, neochucenou. "Maracuja je třetí příchuť, je trochu jiná než loni," poznamenal Vokurka. Zatímco loni použila podle něj firma do kyselky jako příchuť přímo maracujový sirup, který vyrábí, teď připravila sirup speciálně pro kyselku. "Museli jsme ho trochu přizpůsobit, ono to souvisí s minerály, je to například i bez dužniny, protože by nám to zlobilo při plnění," dodal.

Historie Vratislavické kyselky sahá do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek. Jde o středně mineralizovanou vodu s obsahem sulfátů, hořčíku a také křemíku, díky přirozenému obsahu oxidu uhličitého nemusí být minerálka na rozdíl od většiny minerálních vod na českém trhu uměle dosycena. Zájem o Vratislavickou kyselku podle Vokurky roste, i díky tomu stouply loni tržby společnosti se 40 zaměstnanci o 13 procent na 118 milionů korun.

Kitl je ryze českou společností, vyráběl od roku 2007 nejprve v Jablonci, před třemi lety výrobu sirupů i sklady přesunul do areálu Vratislavické kyselky. Ke stáčecí lince na sirupy pak přibyla linka na stáčení minerálky. Do obnovy areálu a moderních technologií firma investovala 100 milionů korun, teď připravuje další rozšíření. Loni naplnili ve Vratislavicích 1,5 milionu lahví, z toho třetinu kyselkou. Letos podle Vokurky výroba dál roste, i proto připravuje firma výstavbu další haly, protože sklady přestávají výrobě stačit. "Půjde o dřevostavbu," dodal.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info