O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců

Největší počet výrobců za poslední tři roky se letos přihlásil do soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje, a to 41. V 15. ročníku akce porota hodnotila 131 výrobků v devíti kategoriích, ocenění získaly třeba uzená vepřová panenka, švestková povidla nebo šťáva z kysaného zelí. V tiskové zprávě to oznámil Státní zemědělský intervenční fond. Hlásí se jak tradiční lokální výrobci, tak noví, kteří teprve v posledních letech přicházejí se svými potravinami na trh. Podle předsedy Regionální agrární komory Václava Hlaváčka nemají porotci lehký úkol, protože všechny potraviny jsou velmi kvalitní.

Vítězové převezmou ocenění na Festivalu plném chutí 14. září ve Veselí nad Moravou. Patří mezi ně zpracovatelé masa Řeznictví - uzenářství Jůza s uzenou vepřovou panenkou a Martin Müller s trhaným hovězím s červeným vínem. Ocenění získali za různé mléčné výrobky také Ekofarma Nelepeč a Mlékárna Klíč. Za pekařské a cukrářské výrobky dostaly ocenění Pekařství - cukrářství Martina Harnošová a Eva Singerová (Jen tak si peču). S tuřanskou šťávou z kysaného zelí je dlouhodobě úspěšný podnik Agro Brno-Tuřany. Se švestkovými povidly uspělo Vinařství z Horňácka a v kategorii ostatní zase mladý podnik Houbio, který v Brně pěstuje v biokvalitě houby.

Soutěž se koná ve všech krajích Česka. Na jižní Moravě bývá tradičně jedna z největších účastí. Funguje s podporou ministerstva zemědělství a vznikla, aby podpořila lokální výrobce na trhu a zviditelnila je před potenciálními zákazníky. Dlouhodobě se to daří, což potvrzují reakce vítězů, kteří se stávají držiteli označení Regionální potravina na další čtyři roky. "Soutěž nám přivedla spoustu nových zákazníků a je to bezpochyby výborná reklama," uvedl třeba několikanásobný vítěz z let 2022, 2023, a nově i 2024 Josef Jůza.

Do soutěže se mohou hlásit pouze malé a střední podniky s nejvýše 250 zaměstnanci. Ocenění garantuje, že výrobek je vytvořený podle dané receptury, čerstvý a z lokálních surovin. Často se jedná o krajové speciality.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info