O kvalitě piva se rozhoduje už ve sladovně. Nová sezona tu právě začala
11.10.2024 | Pivovar Bernard
Produkce Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna se po letní odstávce znovu rozběhla. Na úvod požehnal dobrému dílu i lidem ve sladovně převor místního kláštera, od té chvíle se tři desítky zaměstnanců v kontinuální výrobě nezastaví až do května. Slad tu vzniká tradičními postupy se zásadním podílem lidské práce, díky kterým získává ideální vlastnosti pro vaření českého ležáku.
„Výroba sladu je závislá na počasí, resp. na vhodné teplotě, příliš vysoká patřičnému klíčení nesvědčí, proto se produkce sladu na léto přerušuje. Odstávka pravidelně využijeme na údržbu a modernizaci,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Rajhradská sladovna od podzimu až do příchodu teplého letního počasí zpracuje více než 8 tisíc tun kvalitního ječmene z okolí a z Vysočiny. Vyprodukuje až 6,5 tisíc tun sladu, jehož největším odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, část produkce odeberou české a zahraniční minipivovary.
Moderní technologie nepopírá tradiční výrobní postupy
Výroba sladu tu probíhá tradičními postupy, to ovšem nevylučuje využití nejmodernějších technologií. Přísnou kontrolu vstupních surovin kromě laboratoře zajišťuje nová čistící a třídící linka. Rajhradská sladovna je jedinou u nás, která k zajištění špičkové kvality výsledného produktu využívá také optický třídič, který „prohlédne“ každé jedno zrnko ječmene. Pokud není pořádku, k dalšímu zpracování se nedostane, přístroj jej odstraní.
Přežila dva požáry i rozhodnutí o uzavření
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Úspěšné éry sladovny, která původně především exportovala, střídala období méně úspěšná. Sladovna dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výroba byla obnovena v roce 1951. Od roku 2000 vlastní sladovnu Rodinný pivovaru Bernard, který podnik určený k uzavření zachránil, do modernizace provozu postupně investoval již desítky milionů korun. Rajhradská humnová sladovna je největší ve střední Evropě.
Další články v kategorii
- Myslivci označili odstřel divočáků policií na Jablonecku za neefektivní (13.12.2024)
- Vzniká Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (13.12.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 12.12. 2024 (13.12.2024)
- Novinky v lesním hospodářství zavádějí změny na zlepšení stavu lesů a jejich přizpůsobení na změnu klimatu. Obcím přinese zlepšení změna zákona o SPÚ (12.12.2024)
- Entomologové a pražští zemědělci společně zkoumají, jak ideálně pečovat o nektarodárné biopásy (12.12.2024)
- Potravinářské společnosti Hamé loni klesl obrat, dostala se však ze ztráty (12.12.2024)
- Výkupní ceny mléka vzrostly, náklady ale stoupají rychleji (12.12.2024)
- ČEZ a Lesy ČR podepsaly Memorandum o spolupráci při výrobě a využití elektřiny z obnovitelných zdrojů (12.12.2024)
- Farma Markových - vítěz soutěže Farma roku 2024 (12.12.2024)
- Po sněhové a větrné nadílce dostane zimní počasí stopku. Bude až 10 °C (12.12.2024)