EU schválila využití moučky z larev potemníka, zamíří třeba do koláčů
29.01.2025 | Potravinářská komora
Evropská potravinová hmyzí revoluce pokračuje. Po dřívějším schválení moučky ze sarančat nebo cvrčků otevřel Brusel dveře potravinářskému využití v EU pro prášek z celých larev potemníka moučného, uvedl web eunews.
Povolení uvádět na trh žlutou moučku z larev potemníka bude mít po dobu pěti let francouzská společnost Nutri’Earth. Ta podala žádost do Bruselu před více než pěti lety. V létě 2023 pak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecký posudek, v němž konstatuje, že ultrafialovým zářením ošetřený prášek z celých larev potemníka moučného je „bezpečný za navrhovaných podmínek a úrovní použití.“
To znamená, že jej lze použít v chlebu, houskách, koláčích, těstovinách, zpracovaných bramborových produktech, sýrech a mléčných výrobcích a ovocných a zeleninových konzervách určených pro širokou veřejnost.
Více tady: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/cervi-potemnik-moucka-eu.A250128_104628_eko-zahranicni_ven
Další články v kategorii
- Ve třech chovech na Slovensku byla potvrzena slintavka a kulhavka, řekl ministr (21.03.2025)
- Česko kvůli nákaze zvířat od rána obnoví kontroly na hranicích se Slovenskem (21.03.2025)
- Strašák dvou set procent. Evropští vinaři se kvůli clům obávají o budoucnost (21.03.2025)
- Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 728.000 hl piva, postaví druhou varnu (21.03.2025)
- Analýza: V ČR od roku 2020 víc zdražily oděvy, ceny potravin rostly jako v EU (21.03.2025)
- Vznikne nová dotace na pastevní chovy KBTPM? (21.03.2025)
- Vojenské lesy snížily za pět let objem dříví napadeného kůrovcem o 97,8 pct (21.03.2025)
- Mladý zemědělec: V Kloboukách zvítězil Jan Horáček, v testu měl plný počet bodů (21.03.2025)
- Plísně, barviva, alergeny. Složení dubajské čokolády zděsilo německé úřady (21.03.2025)