Na jižní Moravě se loni po letech útlumu výrazně zvýšila výroba vepřového
06.02.2025 | ČTK
Na jižní Moravě po dlouhých letech útlumu chovu prasat a výroby vepřového nastal loni zlom. Za loňský rok se v kraji vyrobilo 25.777 tun vepřového, což je je meziroční růst o deset procent. Celoroční statistiky tak potvrdily trend, který byl zřetelný už v první polovině loňského roku, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Výroba hovězího se mírně snížila, ale v předchozích letech převážně rostla.
Růst výroby vepřového se projevil i na množství poražených prasat. Loni jich pracovníci jatek porazili 278.517, což je meziročně o 22.000 více. Průměrná hmotnost jatečního prasete se zvýšila ze 117 na 119 kilogramů. Celkový objem výroby tak předčil nejen rok 2023, ale i předchozí a blíží se roku 2021. Pokles trval více než jednu dekádu a nedařilo se ho zastavit kvůli tomu, že farmáři čelili levnějšímu dovozu ze zahraničí a mnohým se chovy nevyplácely. V některých letech byly výkupní ceny i pod výrobními náklady a zemědělci museli dotovat chov prasat z jiných ziskových činností.
Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala lze nárůst produkce přičíst patrně tomu, že řada podniků v poslední době dělá tzv. repopulaci. Jde o komplexní opatření, které má pomoci zlepšit ekonomiku chovu i zdravotní stav prasat. Do plné produkce se podnik dostane po vyčištění a případné úpravě stájí po zhruba tři čtvrtě roku trvající pauze. "Sáhla k tomu řada podniků. O chovech se nyní dá říci, že jsou stabilizované. Zemědělci nyní vydělávají, protože výkupní ceny jsou slušné, ale táhnou za sebou ztráty z let minulých. Kdyby to tak vydrželo, bylo by to dobré," řekl Stibal již loni ČTK.
Hovězího se loni na jižní Moravě vyrobilo 3249 tun, což je pokles o 200. Počet poražených zvířat se snížil zhruba o 600 na 10.038. Průměrná hmotnost jatečního zvířete se snížila ze 610 na 601 kilogramů.
Zatímco celorepublikově se jižní Morava podílí na výrobě vepřového z více než 12 procent, u výroby hovězího je to necelých pět procent.
Zanedbatelná zůstává výroba kozího a skopového masa, kterého se loni v kraji vyrobilo šest tun.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Budějovickému Budvaru loni stouply tržby o více než osm pct na 3,67 mld. Kč (18.04.2025)
- Lidem se vrací nákupní apetit. Jsou vybíravější a chtějí kvalitní potraviny (18.04.2025)
- Zemědělské školy by měly zpřísnit hygienická pravidla při výuce v chovech (18.04.2025)
- Program ZEMĚ II: Zemědělský výzkum se zaměří na moderní technologie, udržitelné hospodaření a přípravu na klimatickou změnu (17.04.2025)
- Prouza: Zdražování potravin způsobují hlavně rostoucí ceny od dodavatelů (17.04.2025)
- Celosvětová spotřeba vína byla loni nejslabší za více než 60 let (17.04.2025)
- Dva druhy českých lišejníků by mohly růst i na Marsu, naznačil výzkum (17.04.2025)
- Na spolufinancování celoevropských projektů LIFE vyčlenilo MŽP 100 milionů korun. Zájemci se mohou hlásit o podporu na projektovou dokumentaci nebo spolufinancování projektu (17.04.2025)