Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
21.08.2025 | mendelu.cz
Právě množení olivovníků zůstává v rámci jejich pěstování největším problémem, je náročné jak přirozenou cestou, tak metodami in vitro. „Množení komplikuje nízká schopnost zakořeňování řízků, pomalý růst výhonů a výrazná závislost regenerace na konkrétním genotypu. Olivovníky nejsou přirozeně přizpůsobené našemu klimatu, což prodlužuje vegetační cyklus a snižuje úspěšnost tradičních metod. Získání dostatečného počtu rostlin tak bývá časově i technicky náročné,“ uvedla vědkyně.
Nejčastěji se olivovníky množí vegetativně – pomocí řízků nebo očkováním na podnože. „Tradiční množení trvá 1 až 2 roky, hlavně kvůli pomalému zakořeňování. In vitro metoda může být rychlejší a efektivnější – za ideálních podmínek lze dosáhnout vyššího počtu výhonů během několika měsíců. Celý cyklus od odebrání explantátu po mladou rostlinu však trvá alespoň 6 až 12 měsíců,“ přiblížila Přinosilová.
S ohledem na klimatickou změnu a rostoucí zájem o netradiční druhy dřevin lze očekávat, že olivovníky budou častější součástí zahrad i sadů – podobně jako fíkovníky nebo kaki. S tím roste i poptávka po sadebním materiálu a efektivních metodách množení. „Vlivem mírnějších zim a lokálních mikroklimat, zejména na jižní Moravě, se jejich venkovní pěstování stává reálnější – za předpokladu ochrany před mrazem, například v zimní zahradě nebo skleníku,“ zhodnotila vědkyně.
Výzkum probíhá ve spolupráci s česko-italskou firmou Vitrotree by Battistini s.r.o., která vedle olivovníků množí v kultivačních nádobách například eukalypty nebo borůvky. „Spolupráce umožňuje testovat výsledky výzkumu v praxi, využívat optimalizované podmínky pro kultivaci a pracovat s různými genotypy. Vitrotree by Battistini má zkušenosti s komerčním množením olivovníků a poskytuje know-how, které není běžně dostupné v akademickém prostředí,“ porovnala doktrorandka.
Kontakt pro bližší informace:
Ing. Pavla Přinosilová, pavla.prinosilova@mendelu.cz,
Mendeleum – Ústav genetiky, ZF MENDELU
Další články v kategorii
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- TZ AOPK ČR: Zákaz zábavní pyrotechniky ochrání přírodu v nejcennějších partiích Hrubého Jeseníku (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- K odkladu sporného evropského nařízení o odlesňování přispěla i Potravinářská komora ČR (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 10.12.2025 (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)

Tweet



