Závěr vinobraní se komplikuje. Deštivé počasí nepřeje jinak slibnému ročníku
15.10.2025 | peprconsulting.cz
Po nadějném začátku se sklizeň hroznů na jižní Moravě komplikuje. Ochlazení a deště v září a říjnu ztížily práci ve vinicích a vytvořily ideální podmínky pro rozvoj chorob. Většina podniků má sklizeno 50 až 75 % hroznů a nyní pracují ve zrychleném režimu, aby zachránily zbylou úrodu.
„Sklizeň je hektická a přerušovaná kvůli častým srážkám. Čekali jsme lepší průběh dozrávání a zdravotní stav hroznů se kvůli vlhku rychle horší,“ říká Karel Matula, ředitel vinařství Znovín Znojmo.
Na podobné potíže naráží i Petr Chaloupecký, ředitel vinařství Lahofer: „Četné dešťové srážky během září zkomplikovaly průběh sběrů a u některých odrůd už dochází k nástupu hniloby.“
Svěží vína s typickou moravskou jiskrou
Podle průzkumu Vinařské unie ČR, která sdružuje nejvýznamnější tuzemské vinařské podniky, se hrozny z letošní sklizně vyznačují nižší cukernatostí a vyšší kyselinou. Tyto hodnoty sice komplikují zpracování, ale zároveň jsou předpokladem pro vznik svěžích, aromatických vín s nižším obsahem alkoholu. „Odrůdy jako Hibernal, Pálava a Tramín dosahují krásných parametrů. Obecně je ale cukernatost nižší a kyseliny vyšší,“ potvrzuje Luboš Prokš z vinařství VINIUM Velké Pavlovice.
„Sběr hroznů ve vinicích ukončíme v tomto týdnu. Navzdory složitým podmínkám odhaduji, že ročník 2025 přinese zajímavá, aromatická vína s typickou moravskou jiskrou a šťavnatostí, která mají spotřebitelé rádi,“ hodnotí situaci Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy.
Sklízeno bude do konce října
Přes rozmary počasí musí vinaři udržet rychlé tempo sklizně. Podle aktuálních odhadů bude na většině území Moravy ukončena do konce října, tedy o zhruba dva týdny dříve, než se původně očekávalo.
Tradiční hrozbou bývají v tomto období i hejna špačků, která dokážou během krátké doby zničit značnou část úrody. Letos však vinaři, až na regionální výjimky, hlásí pouze minimální ztráty do pěti procent.
Více informací o Vinařské unii ČR:
Vinařská unie ČR, dříve známá jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje nejvýznamnější tuzemská vinařství. Jejím cílem je podporovat rozvoj vinařské a vinohradnické kultury v České republice, napomáhat spolupráci mezi významnými vinaři, poskytovat profesní know-how a přiblížit fungování a prostředí výroby a distribuce českých a moravských vín široké veřejnosti. Vinařská unie v současné době zastupuje téměř třicet společností, které se dohromady podílejí na tuzemské produkci vína více než ze čtyřiceti procent a které přímo obhospodařují téměř pětinu vinic v Čechách i na Moravě.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)

Tweet



