Kefír a kumys
15.05.2000 | ÚZPI
Ve světě se vyrábí celá řada fermentovaných mlék pod různými názvy, kterých je přes 400. Často se jedná o místní označení pro shodné výrobky. Tradiční kefír může mít různý charakter, je však tekutý, mírně karbonizovaný a obsahuje etanol. Kvasinky jsou obvykle v mlékárenském průmyslu považovány za kontaminanty, avšak jejich přítomnost v kefírových zrnech je žádoucí. Kumys se tradičně vyrábí z kobylího mléka, obsahujícího bílkoviny, laktózu, tuk a popel. Má šedě-mléčnou barvu a je mírně přirozeně karbonizován. Má ostrou alkoholickou a kyselou chuť. Hlavním metabolitem po fermentaci je kyselina mléčná, etanol a CO2. Produkt se dělí na tři kategorie podle rozsahu fermentace. Kishk je sušená směs nízkotučného jogurtu a cereálií, jako rozdrcené, předvařené pšenice. Konzumuje se hlavně ve Středomoří a na Indickém subkontinentu. Rekonstituuje se vodou a podává se jako teplá kaše, která se může ochucovat bylinami a kořením. Jindy se sušený produkt marinuje olivovým olejem a používá se při přípravě pizzy nebo se rehydratuje v kuřecím vývaru a používá se jako polévka.
Další informace v Potravinářských aktualitách - Mlékárenský průmysl 2000 (-vl-)
Další články v kategorii
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



