Předpověď počasí od 1. do 14. srpna 2000

Předpověď počasí na základě geomagnetické aktivity od 1. 8. do 14. 8. 2000

Image1.jpg

Počátkem srpna lze očekávat chladné a deštivé počasí, naopak od 4. do 10. srpna budou velmi vhodné podmínky pro sklizeň obilovin, bude téměř jasno, bez srážek a s vyššími teplotami. V následujícím období, asi tří dnů teploty poklesnou a bude pršet, od 14. srpna lze ale opět očekávat slunečné počasí.

Prognóza vývoje počasí vychází z časového posunu geomagnetické aktivity a následného vlivu na klimatické podmínky. Prognózy jsou zpracovány v třítýdenních cyklech a v porovnání s reálným vývojem počasí činí jejich pravděpodobnost 85 % - což je více, než nabízejí v desetidenních prognózách meterologové. Platí přitom, že pokud je sluneční aktivita nižší, znamená to nižší teploty a více srážek.

Vývoj počasí je vyjádřen v grafu, kde jsou na vodorovné ose jednotlivé dny a na svislé míra aktivity geomagnetického pole vyjádřená indexem Kp. Nula je přitom dlouhodobý průměr geomagnetické aktivity. Vyšší hodnoty v grafu znamenají teplejší počasí a méně srážek, nemají ale přímou vazbu na teplotu vyjádřenou ve stupních Celsia. Obecně platí, že v současné době představují hodnoty do 2,00 deštivé a studené počasí, od 2,00 do 3,50 polojasno s různým stupněm přeháněk, nad 3,50 slunečné, jasné a teplé počasí.

Pro informační systém AGRIS připravuje tuto prognózu František Čermák z obce Velká Dobrá

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info