Nemohli jsme jednat jinak, říká člen vedení Pražských pivovarů

MF Dnes 17.6.1998

Nemohli jsme jednat jinak, ríká clen vedení Pražských pivovaru

Praha (ciz)- Náhlé zavrení pivovaru Vratislavice sice vyvolalo velkou vlnu nevole na celém Liberecku a Jablonecku, podle Pražských pivovaru, do jejichž skupiny závod patril, však nebylo jiné cesty. "Bud mužete být hodní, nebo úspešní. Dohromady to proste nejde," ríká financní šéf Pražských pivovaru Miroslav Jersák. "Uzavrení Vratislavic je po prodeji Svijan a zavrení Holešovic posledním krokem k ozdravení spolecnosti," dodává.

Bylo zavrení Vratislavic skutecne nezbytné?

Bylo. Doposud nás všichni kritizovali za to, že nedokážeme dosáhnout zisku, a když vyrazíme správným smerem, jsme znovu trnem v oku. Krome toho dosavadní vývoj hospodarení Pražských pivovaru potvrzuje správnost našeho rozhodnutí. Pokud chceme skutecne slibovaného zisku dosáhnout, musíme nekdy delat nepopulární kroky.

Vyplatí se vyrábet pivo Vratislav v Praze?

Urcite vyplatí, jinak bychom to nedelali. O tom, že Vratislav se v Praze delat dá, jsme se už presvedcili. Naším zámerem je tuto regionální znacku zachovat, a proto jsme se k tomu rozhodli, teprve když jsme vedeli, že dokážeme uvarit stejné pivo i v Praze. Místní lidé však na výrobu vratislavického piva v Praze reagovali ponekud podráždene. . . Ješte nemeli možnost pít Vratislav z Prahy. Zatím se stále ješte zaváží restaurace z vratislavických zásob. Nakonec záleží predevším na lidech, zda jim pražská Vratislav bude chutnat, nebo nebude. Zatím víme jen o ctyrech hostinských, kterí chtejí jiné pivo. Ti ostatní tvrdí, že pražské pivo zkusí a rozhodnou se až podle reakcí zákazníku. Pokud nikdo z usedlíku nepozná, že pije Vratislav z Prahy, máme vyhráno.

Co bude s lidmi propuštenými z pivovaru?

To je problém každé restrukturalizace. My se snažíme nezamestnanost co nejvíce omezovat. Jenom pracovnímu úradu v Liberci jsme dali na rekvalifikace pracovníku pivovaru k dispozici jeden milion korun.

Co bude dál s pivovarem? Prodáte ho?

Nejaké nabídky máme, prevážne jsou na cást vyrábející nealkoholické nápoje. Ted overujeme, které z nich jsou skutecne seriózní. Na pivovar dnes totiž žádná banka nepujcí. Já osobne vidím využití bud práve ve výrobe nelko nápoju, nebo v rekreacním využití, protože soucástí areálu je napríklad i velký pozemek a nekolik rybníku. Další využití chceme také konzultovat s místní starostkou.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info