Odstupující ministr zemědělství Lux: Fencla vnímám jako odborník

Slovo 22.7.1998

Odstupující ministr zemedelství Josef Lux: Fencla vnímám jako odborníka z praxe

Ministrem zemedelství jste byl šest let. Co vám pri ohlédnutí zpet hodne ztrpcovalo život?

Zprvu se u nás po revoluci chápalo zemedelství jako každý jiný obor bez svých zákonitých specifik. Pohlíželo se na ne jen jako na jiný druh podnikání.

Co považujete za neúspech?

Za neúspech, který má své koreny ješte v pusobnosti Federálního shromáždení, považuji skutecnost, že se nepodarilo prosadit restituci majetku právnických osob, zejména drívejších hospodárských družstev. Prerušily se tím prirozené vazby mezi zemedelskou prvovýrobou a zpracovatelským prumyslem. Ty se už dnes jen velmi obtížne znovu budují. Nejsem také spokojen se zpusobem vyrovnání majetkových podílu z transformace zemedelských družstev, který schválila Poslanecká snemovna. Odmítnutý vládní návrh (hotovost do výše 10 tisíc korun a zbytek v dluhopisech Pozemkového fondu - pozn. red.) by dával oprávneným osobám vetší jistotu a zmírnil nesoulad mezi nominální a reálnou cenou vypoctených transformacních podílu.

Jste kritizován za záporné saldo v zahranicním obchodu.

Antiochranu domácího trhu ale nastartoval nekdo jiný.Prílišné otevrení se svetu na pocátku devadesátých let se dnes odráží v záporné bilanci, a to nejen agrárního zahranicního obchodu. Na druhé strane se však podarilo prosadit nové nástroje ochrany trhu dané zákonem o zemedelství i zlepšení podmínek pro naše exportéry, které prináší rada uzavrených bilaterálních smluv z veterinární a fytosanitární oblasti.

Co by se melo v zemedelství stát prioritním?

Predevším oblast legislativy. Velmi duležité je rychlé projednání novely transformacního zákona, duležitý je veterinární zákon a za dost problémový, ale nesmírne potrebný považuji zákon o vodách.

V tom se shodujete se svým nástupcem Janem Fenclem.

Já pana Fencla beru jako zemedelského odborníka, který pracoval v praxi a chci, aby mel ode mne seriózne predaný úrad se vším všudy a jsem pripraven s ním komunikovat. Budu se sice nyní více venovat politice, ale neznamená to, že když budu vyzván, nebo se mi neco v mém resortu nebude líbit, že se neozvu. Nepocítám sice s prací v zemedelském výboru, ale pocházím ze zemedelství a mám k nemu silný vztah. Proto mohu zcela uprímne ríci, že naopak dobré kroky svého nástupce jen podporím. Nepredpokládám ale, že mu budu delat poradce.

S kým se vám ve vláde nejlépe spolupracovalo?

Velmi dobre se mi jednalo s ministrem životního prostredí Martinem Bursíkem. Je to velmi šikovný politik, odborník na výši a fajn clovek.

A kde to skrípalo?

Nechci nikoho jmenovat. Vím, kde se staly chyby, kdy presne k nim došlo, ale to se stává i v bežném živote a nic prece není ztraceno.

Z ceho máte dobrý pocit?

Jsem rád, že se nám úplne za pet minut dvanáct podarilo odrocit o dva roky splátky úveru u soukromých zemedelcu. Pro radu z nich je to veliká pomoc a jsem rád, že jsem našel pochopení u kolegy Pilipa.

V cem jsme se podle vás posunuli o krok kupredu k EU?

Podarilo se nám prosadit podporu príjmu zemedelcu, tím se výrazne približujeme praxi EU, ale to si zemedelci více uvedomí až následne. V EU se tomuto zpusobu podpory dává prednost pred subvencí cen výrobku. Za cas to možná mnozí ocení. Stejne jako pri prehodnocení cinnosti Podpurného garancního rolnického a lesnického fondu se dojde k záveru, že se podarilo k zemedelcum privést levný kapitál pomocí garancí bankovních úveru a dotací úroku z nich. Mesícne se jednalo zhruba o jednu miliardu korun s prumernou úrokovou mírou kolem šesti procent.

Eugenie LÍNKOVÁ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info