Cukrovarnictví není odvětví jako každé jiné

Materiál "CUKR" - argumentace proc rešit situaci a nikoliv nechat

vecem volný prubeh

Cukrovarnictví není odvetví jako každé jiné

Duvody, proc nelze považovat cukrovarnictví za zcela bežné odvetví.lze spatrovat na dvou rovinách:

1) Specifika plynoucí ze svetového obchodu cukrem

2) Specifika hospodárského cyklu výroby cukru

ad1) specifika svetového obchodu cukrem

Ve svetovém obchode cukrem a potažmo cukrovarnictví neexistuje rovná soutež, všechny ostatní evropské zeme uplatnují ruzné regulacní systémy spocívající na ruzných nástrojích jako jsou kvótní režimy, dotace, ci subvencování exportu. Navíc se ve svete obchoduje díky vysokým svetovým zásobám z prevážné cásti s prebytky cukru, jejichž cena je nízká. Cena cukru se v soucasné dobe pohybuje zhruba na úrovni 220 USD/t, což odpovídá približne 6600 Kc/t (výrobní náklady v CR jsou približne 12 600 Kc/t)

ad2) specifika hospodárského cyklu výroby cukru

Výroba cukru resp. Pestování cukrové repy, podobne jako mnoho dalších zemedelských výrob, je výrazne sezónní záležitostí. Prestože kampan probíhá na podzim, kontraktace budoucích dodávek cukrovky probíhá již zkraje roku, nebot je pro zemedelce nutné vedet kolik zasát, jaké ochranné prípravky objednat a jak koncipovat, ci prípadne menit osevní postup. Z techto duvodu dnešní dovozy vysoce ovlivnují budoucí pestební plochy.

Výše zmínená specifika dostatecne ospravedlnují snahu o zavedení jistého regulacního systému. Nelze zavést rovnou soutež tak, kde je soutež predem deformována (existence našeho liberalizovaného obchodu s cukrem a zároven dotování výrobcu v zahranicí). Na druhé strane nemužeme ani dopustit, aby došlo k likvidaci jak pestitelu tak zpracovatelu cukrové repy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info