Šťáva z klikvy a koronární srdeční onemocnění
20.07.2000 | ÚZPI
Štáva z klikvy a koronární srdecní onemocnení
Flavonoidy patrí mezi antioxidanty, které chrání pred koronárním onemocnením srdce a to tím, že zamezují oxidacnímu poškození LDL (lipoproteiny nízké hustoty; LDL transportují asi 75 % cirkulujícího krevního cholesterolu do cílových bunek; LDL se podílejí na ukládání cholesterolu a degradovaných bunek do cév a tím na vzniku aterosklerózy; hladiny LDL jsou ukazatelem zacínajícího kardiovaskulárního onemocnení). Klikva (Vaccinium macrocapron) obsahuje znacné množství flavonoidu, zvlášte kvercetinu a myricetinu. Bežne se uvádí, že konzumací štávy z klikvy se zamezuje infekci mocových cest. U kvercetinu, jednoho z hlavních flavonoidu klikvy, byla zjištena silná antioxidacní aktivita. Po konzumaci se snadno absorbuje a zvyšuje se jeho koncentrace v plazme. Je známo, že antioxidacní kapacita plazmy u lidí se zvyšuje po konzumaci cerveného vína a štávy z hroznu. Vliv štávy z klikvy na antioxidacní kapacitu lidského tela však dosud zustává nevyjasnen.
Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 2, 1999, c. 2, s. 5-14 (-kvas-)
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



