Sdružování v odbytová družstva je pro malé farmáře důležité

Stejně jako v jiných výrobních odvětvích potravinářství nemine proces koncentrace zpracovatelských kapacit ani mlékárenský průmysl. Za posledních deset let ukončilo svou působnost na domácím trhu více než 40 mlékáren, odborníci se ale shodují, že současných 70 subjektů zdaleka není konečným počtem výrobců mléka v České republice. "Žádná mlékárna dnes nejede na sto procent své zpracovatelské kapacity," tvrdí ředitel Státního fondu tržní regulace Jan Höck. "V budoucnosti by proto mohlo na domácím trhu zůstat dvacet až třicet podniků včetně drobných subjektů, které budou vyrábět doplňkový, specifický sortiment," řekl Höck. To by prakticky znamenalo bankrot více než 40 ze současných mlékáren. "Ty subjekty, které jsou v současné době smluvními partnery fondu, to ale nejspíš nebudou," domnívá se Höck. Na spotřebitele nebude mít stále se snižující počet mlékáren vliv. Zemědělců se proces koncentrace dotkne více než citelně. Zvýšením svozných vzdáleností porostou náklady na dopravu a lze očekávat tlak na koncentrovanější odběry mléka od prvovýrobců. Podle Marie Brodinové, která sama k producentům mléka patří a zastupuje je v ministerské komoditní radě, ohrozí předpokládaný vývoj především menší farmáře. Ti podle ní "nemají a nebudou mít" žádnou podporu ze strany ministerstva. "Drobní farmáři mají jedinou šanci, a to sdružovat se v odbytová centra," řekla Brodinová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info