Kvalita řepky je doposud velmi dobrá

Stávající kvalita dodávek řepkového semene domácích prvovýrobců z letošní sklizně se doposud jeví jako velice uspokojivá. V rozhovoru pro AGRIS to uvedla mediální zástupkyně společností Setuza a Lukana Marie Logrová s tím, že tuto skutečnost konstatovali pracovníci laboratoří obou zmíněných akciových společností.

Olejnatost se podle Logrové pohybuje od 39 do 45 procent, přičemž norma představuje 42 procent. Většina dodávek se pohybuje od 42 do 43 procent. Oblastně nelze dodávky specifikovat, jedná se o různá teritoria. Podle odborníků souvisí míra olejnatosti s ošetřením komodity v době vegetačního období. Rovněž vlhkost dodávané komodity je uspokojivá a dosahuje zhruba 7,5 procent. Také nečistoty a poškození řepkového semene se jeví velice nízké. Od prvovýrobců přichází surovina s mírou znečištění kolem jednoho procenta.

Na nízké hranici se doposud pohybuje i číslo kyselosti, které představuje v současných dodávkách cca 1 mg KOH na gram tuku. Zde však lze očekávat mírné zhoršení, neboť z oblasti Moravy docházejí signály o zvyšujícím se obsahu porostlých a poškozených semen v důsledku dlouhodobého vlhkého počasí. Pracovníci Setuzy i Lukany sledují rovněž obsah kyseliny erukové, která se již několikátou sezónu pohybuje výrazně pod maximální povolenou hranicí dvou procent. V nynějších dodávkách semene řepky dosahuje 0,2 procenta z obsahu mastných kyselin.

"Výnosy letošní sklizně zatím nejsme schopni objektivně zhodnotit. Podle prvních informací Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin se v počátcích sklizně pohybovaly místně od 2,45 až po 2,5 tun z hektaru, některé oblasti však vzhledem k nepřízni počasí nyní hlásí výnosy nižší a tento trend lze očekávat i nadále. Pokud se jedná o cenovou hladinu vykupované komodity pro potravinářské účely deklarujeme jako výrobci cenu obvyklou na zahraničních trzích. Tady si musí zemědělci uvědomit, že tutu částku platí zpracovatel svému dodavateli, tedy společnosti, která vykupuje řepku od prvovýrobce. Vyšší cena, 6 300 korun za tunu, se pohybuje u řepky vykupované pro technologické zpracování - pro výrobu MEŘO, v důsledku státem poskytovaných dotací," informovala Logrová.

Akciová společnost Setuza předpokládá podle jejích údajů v letošním roce zpracování 220 tisíc tun řepkového semene a zhruba 20 tisíc tun semene slunečnicového, což představuje objem rafinovaného oleje do 100 tisíc tun. Čtyřsetmilionová investice do nové technologie, která byla zahájena koncem loňského roku, má zahájit provoz spolu s novou řepkovou kampaní v roce 2001. Setuza by tak ve svých ústeckých provozech navýšila kapacitu na 350 tisíc tun zpracované olejové komodity ročně.

Roční zpracovatelská kapacita společnosti Lukana, a. s. představuje zhruba 220 tisíc tun olejových komodit (20 tisíc tun je předpoklad zpracování slunečnicového semene), přičemž celková kapacita vyrobeného rafinovaného oleje dosahuje 100 tisíc tun. Vedle zpracování olejnin pro potravinářské účely disponuje firma spolu se svým závodem v Mydlovarech 80ti % tuzemskou kapacitou pro výrobu metylesteru řepkového oleje, což znamená roční objem 48 tisíc tun.

AGRIS 25. 7. 2000

od

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info