Janů: Oživení cen by pomohlo uvolnění exportu

Janu: Oživení cen by pomohlo uvolnení exportu

Pokud by mely obchodní organizace v soucasné dobe možnost vyvážet do zahranicí obilí, mohli by zemedelci dostávat za kvalitní potravinárskou pšenici více penez, než v soucasné dobe nabízejí výkupní organizace. "Klidne bychom zaplatili 3 700 až 3 800 korun," rekl v rozhovoru pro AGRIS reditel nejvetší tuzemské obchodní firmy AGF Trading František Janu.

Cenu na vnitrním trhu podle Janu v soucasné dobe neurcují výkupy, které skutecne podle jeho slov zemedelcum príliš mnoho neplatí, ale cena je urcována zpracovateli - mlynári. "Všichni vedí, že obilí bude dostatek a vychází ze z toho, co umožnuje trh. Ten ale neumožnuje nic, v soucasné dobe se nevyváží, limit na ctvrté ctvrtletí je 50 000 tun, takže cenu urcuje mlynár," konstatoval Janu.

Exportní možnosti jsou pritom v soucasné dobe optimální. Mnohem více než v lonském roce - približne 300 000 tun, by potrebovalo Polsko, letošní výpadek produkce ve výši 400 až 500 tisíc tun bude muset nahradit Slovensko. Naopak Madarsko, které v predchozích letech vyváželo a tento export srážel ceny i na tuzemském trhu, letos vyvážet nebude. Stejná situace je na Ukrajine, která ocekává v letošním roce druhou nejnižší úrodu od roku 1945 - a to zhruba 24,4 milionu tun. "Ukrajina by tak mela vyvézt maximálne dva miliony tun obilí, obvykle ale exportuje pet až sedm milionu, informoval Janu.

"Otevrel bych hranice, aby se mlynári dostali na úroven svetových cen stejne jako olejári, kterí již se svetovými cenami pracují," uzavrel Janu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info