Jak to bylo s kladenským servalem

Obchodování se zvířaty, ať hospodářskými tak cizokrajnými, má své regule, které je nutno dodržovat. Při zjištěném problému je pak nejjednodušší ukázat na někoho, kdo je někdy obchodníkem i chovatelem chápán jako společná brzda, a to mnohdy bývá orgán státního dozoru.

To se týká i případu poranění a pozdního léčení servala, kočkovité šelmy chované soukromou osobou. Případ podle tiskového mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna vyvolává zejména otázky, jaké jsou podmínky pro chov nebezpečných druhů zvířat podle vyhlášky č. 75/1996 a pro zvířata uvedená na seznamu CITES ( mezinárodní úmluva o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), u nás v zákoně 16/1997 Sb.

"Lze hovořit o konkrétním případu servala na Kladensku. Nepochybně patří mezi nebezpečné druhy zvířat ve smyslu vyhlášky 75/1996, což znamená, že tyto druhy zvířat lze chovat se schválením příslušné okresní nebo městské veterinární správy (OVS popřípadě MěVS) a chovatel je povinen tak učinit. Jde-li o obchodníka, je toto povolení předmětem jeho živnostenského listu - že je způsobilý chovat nebezpečné druhy zvířat. Je nutno připomenout, že se tím rozumí, že nebezpečností zvířete není nebezpečnost vůči člověku, ale různá nebezpečí při jeho chovu - musejí se zajistit zejména dobré podmínky chovu - welfare. Proto inspektor OVS podle zákona 246/1992, na ochranu zvířat proti týrání, § 13 a metodiky Státní veterinární správy (SVS), alespoň jedenkrát do roka u takového chovatele dodržování podmínek kontroluje. Při zjištění problémů kontroluje častěji, při oznámení podezření, že nejsou dodržovány některé podmínky, reaguje okamžitě.

Zvířat uvedených na seznamu CITES lze nabývat jedině po schválení a registraci na odboru životního prostředí příslušných okresních úřadů nebo magistrátů. Ty by pak měly neprodleně uvědomit příslušnou OVS, aby je též zaevidovala. Opomine-li z různých důvodů někdo tyto povinnosti, nemá státní dozor, tedy veterinární správa nebo pracovník odboru životního prostředí vědomost o takových chovech. Pak záleží i na soukromém veterinárním lékaři, který, zjistí-li jsa povolán k nějakému zákroku podezření z nedodržování zákonů, včetně welfare, zda je sdělí příslušné OVS nebo MěVS.

A nakonec ještě poznámka, že se v případě servala omluvila firma obchodující zvířaty Okresní veterinární správě v Kladně. Dana Fraňková píše: "Jsme přesvědčeni, že tento pořad (TV 1 Fakta, vysílaná 24.7.) napadá OVS Kladno neprávem, a že z Vaší strany k žádnému pochybení nedošlo", a vyjadřuje omluvu za nepříjemnosti související s tímto případem," uvedl Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info