Hodnotící zpráva EK zřejmě vyzní pro ČR příznivě

Hodnotící zpráva EK zrejme vyzní pro CR príznive

Náš stát chce získat ve Výboru regionu Evropské unie status pozorovatele.

Rozšírení Evropské unie o první nové cleny vcetne Ceské republiky v roce 2003 je stále reálné, bude však záležet hlavne na výsledcích mezivládní konference. Ta by mela do konce roku vyústit v reformu institucí EU. Uvedl to vcera prezident Výboru regionu Evropské unie Jos Chabert, který se behem své nekolikadenní pracovní návštevy v CR setkal s celou radou našich politiku vcetne premiéra Miloše Zemana, predsedkyne Senátu Libuše Benešové, šéfa Svazu mest a obcí CR ci pražského primátora Jana Kasla.

Podzimní hodnotící zpráva Evropské komise by podle Chaberta mela pro Ceskou republiku vyznít príznive. "Vzhledem k rozvoji regionu, z hlediska nízké inflace a relativne nízké nezamestnanosti má Ceská republika znacnou nadeji, že získá dobré bodové ohodnocení," rekl.

Chaberta potešilo, že všichni ceští predstavitelé, s nimiž jednal, mají zájem o co nejrychlejší vstup do Evropské unie. V souvislosti s prípravou CR na integraci prohlásil, že pro clenství je nutná príprava a predložení rozvojových programu pro cerpání penez z evropských fondu. "Tam muže výbor regionu predat konkrétní pomoc," uvedl.

Ceská republika, v jejímž územním usporádání nove pribyly regiony, by chtela ve Výboru regionu EU získat status pozorovatele. Žádost Prahy v pondelí tlumocil Chabertovi ministr zahranicí Jan Kavan. Doposud se zasedání výboru úcastnili zástupci Svazu mest a obcí, ale CR v nem nemela žádný status. "V rámci tohoto výboru tak bude rada možností, jak naši úcast na regionální politice prohloubit a zintenzívnit," soudí ministr. Odpoved výboru ocekává ceský vicepremiér do konce roku.

Predstavitelé predsednictva Svazu mest a obcí v pondelí Chaberta seznámili se stavem reformy verejné správy a s prípravou fungování krajského zrízení v Ceské republice.

Výbor regionu EU vznikl jako poslední z institucí unie a poprvé se sešel v roce 1994. Má 222 clenu z clenských státu EU. Je mezi nimi rada primátoru, starostu a predsedu regionálních rad.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info