Jídlo podraží, ale ne výrazně

Jídlo podraží, ale ne výrazne

Zemedelci varují, ale obchod jejich hlasy tlumí

Varovný hlas zemedelcu, že je katastrofální sucho donutí zdražit potraviny o dvacet procent, dorazí do obchodu jen jako mírná ozvena. Jídlo bude po prázdninách dražší, pripouštejí odborníci, ale nijak dramaticky. Duvod? Navzdory prírodní pohrome stále zemedelci vyrábejí více, než kolik se spotrebuje, a pokud by šli s cenami príliš nahoru, obchodníci by zacali více dovážet. A tak ani pri predpokládaném desetiprocentním rustu ceny potravin neprekrocí historická maxima. "Ceny v obchodech už byly pred nekolika lety vyšší. Nic dramatického se dít nemuže jak kvuli stálé nadprodukci, tak kvuli obchodníkum," ríká zemedelský expert Karel Machovec.

Vyšší produkci zemedelcu než spotrebu domácností potvrzuje i ministr Jan Fencl. Napríklad hrozby producentu masa, kterí požadují za kilogram veprového 39 korun, by podle odhadu založených na údajích Ceského statistického úradu znamenaly cenu na pultech okolo 130 korun. Pred dvema lety stálo veprové ješte o deset korun více. Podobne tomu muže být i u jiných potravin. "Pokud kvuli suchu poroste cena obilí, u bežného peciva, napríklad rohlíku, se to projeví rádove v halérích," ríká zástupce Svazu mlýnu a pekáren Martin Turínek.

Vetšímu rustu cen potravin dnes brání i prípadné dovozy. "Domácí producenti veprového mají šanci místo soucasných 37 korun za kilogram zvýšit tak o korunu dve, protože to se ješte masokombinátum vyplatí. Pri vyšších požadavcích ovšem mohou zacít dovážet. V západní Evrope je dnes cena veprového asi 40 korun za kilogram," ríká Petr Tucek z Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky. Nejinak tomu bude podle neho i u ostatních potravin. "Napríklad u cukru jde cena kvuli suchu v Brazílii a mokru v Argentine nahoru. Celosvetove je ovšem i zde stále obrovská nadprodukce cukru, zvýšení cen se dá cekat tedy jen mírné," míní Tucek.

Podle odborníku zemedelci využívají každé príležitosti k tomu, aby si vylepšili ceny. "Dnes to je napríklad u veprového každorocní sezonní výkyv cen," pripomíná Machovec. "Ovšem není se cemu divit," upozornuje šéf Svazu zemedelských družstev Miroslav Jirovský. "Z obrovského propadu cen v lonském roce jsme se ješte nevzpamatovali. A navíc pri pohledu zpet jsou prumerné rocní ceny ješte stále pod úrovní roku 1995," dodává Jirovský. Podle neho je napríklad zdražení benzinu ci energií nesrovnatelné s požadavky zemedelcu. "Pri prumerné spotrebe benzinu vydá po jeho zdražení každý mesícne o dve ste korun víc. Ovšem pri predpokládaném zvýšení výkupních cen prasat to bude nejvýše o sedmdesát korun," tvrdí Jirovský.

Presto nekterí zpracovatelé poukazují na to, že budou zdražovat více, než odborníci i obchodníci predpokládají. Podle reditele roudnické spolecnosti Procházka Pavla Eliase to bude témer o petinu. "Rust cen o petinu, který by jen kopíroval zdražení zemedelcu, je pro zpracovatele existencne nezbytný."

Družstvo Agropork a další zástupci zemedelcu, kterí se spolecne dohodli na zvýšení ceny, však mohou mít znovu nepríjemnosti s antimonopolním úradem. "Podle zákona o ochrane hospodárské souteže jsou veškeré dohody o cenách ci rozdelení trhu zakázány," ríká zástupce úradu Kristián Chalupa, ale k tomuto konkrétnímu prípadu se zatím nemuže vyjádrit. Pokud by ovšem úrad porušení zákona zjistil, muže udelit pokutu až deset milionu korun. Na podzim lonského roku už za stejný postup od úradu pokutu sto padesát tisíc korun dostal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info