EU finančně podpoří české potravináře

Od prvního září letošního roku může zahájit Potravinářská komora ČR (PK) čerpání finančních prostředků z Evropské unie ve výši zhruba 18 milionů korun. V rozhovoru pro AGRIS to dnes potvrdil výkonný ředitel PK Karel Svoboda.

Podle jeho slov totiž Evropská komise schválila v pondělí 24. července definitivně projekt, který potravináři předložili v do Bruselu v loňském roce. Jeho cílem je přitom jednak vybudování funkčního elektronického informačního systému, jednak organizace školení a seminářů zaměřených na přípravu pro vstup do EU. "Projekt byl schválen tak, jak byl předložen," informoval Svoboda.

Gestorem projektu za Unii je evropská organizace potravinářů - CIAA, která projekt PK a schválila a doporučila. Tuzemští potravináři - ještě jako Potravinářské sdružení ČR, jsou již zhruba čtyři roky členem CIAA a platí také řádně členské příspěvky. Ty činí 600 000 korun ročně a potravináři za ně doposud měli především operativní informace přímo z Bruselu. Nyní si mohou vybudovat informační systém vlastní.

Podle viceprezidenta PK Jaroslava Camplíka je zmíněná finanční podpora potravinářů směrována do dvou let, programy BSP 1 a BSP 2 jsou ale pětileté. "Máme tedy možnost čerpání dalších peněz po další tři roky," zdůraznil Camplík.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info