Optimální systém ustájení dle definice zdraví WHO

Optimální systém ustájení podle definice zdraví WHO

WHO (Světová zdravotnická organizace) definuje zdraví nejen jako absenci nemoce, nebo oslabení organizmu, ale i jako stav fyzického, mentálního a sociálního pocitu pohody. V souladu s touto definicí provedli na univerzitě v Aberdeenu srovnávací studii různých ustájovacích systémů pro odstavená prasata a hodnotili je z hlediska poranění končetin, imunitní reakce zvířat a jejich užitkovosti.

Pokusná selata byla odstavená ve hmotnosti 6,4 kg a ustájena: 1. na hluboké podestýlce, 2. na podlaze s denním doplňováním slámy, 3. ve velkých klecích (0,23 m2 na prase) a 4. v malých klecích (0,17 m 2 na prase). Podlaha u varianty 3 a 4 byla z mřížkového plechu. Z výsledků studie se zjišťuje, že pevná podlaha, především s podestýlkou, zlepšuje welfare a snižuje výskyt poranění končetin, zatímco podlaha s mřížkového plechu je pro časně odstavená selata nevhodná. U prasat ustájených v klecích se konstatuje větší stresové zatížení a potlačení imunitní reakce. Míchání navzájem neznámých prasat o hmotnosti 20 kg se projevilo v potlačení imunity a pro praxi se považuje za nevhodné.

Z hlediska zdraví a welfare se ukazuje jako nejvhodnější slamnatá podestýlka; užití pevné podlahy a denní doplňování malého množství slámy je méně příznivé pro welfare než hluboká podestýlka, ale vhodnější než klecové ustájení.

Anim. Prod., 70, 2000, č.1, s. 73-83 (Sch)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info