Rostliny spolu umějí komunikovat

Rostliny spolu umejí komunikovat

Rostliny vládnou schopnostmi, o nichž jsme zatím nevedeli. S tímto názorem prišli vedci z Londýna a Washingtonu.

Zatímco první tým rozluštil tajnou rec rostlin, druzí odborníci se venovali lécebným úcinkum jihoamerických deštných pralesu.

Komunikace v nebezpecí

Rostliny mají schopnost se vzájemne varovat v prípade, že se v jejich prirozeném prostredí objeví nejaké riziko. Pokud jsou rostliny ohroženy hladovým hmyzem nebo roztoci, šírí se zpráva od jedné rostliny k druhé, pricemž si každá z nich okamžite zacne vytváret príslušné ochranné látky. O komunikacních schopnostech fazole informoval vcera v odborném casopise Nature japonskonemecký vedecký tým. "Pokud roztoci napadnou kolonie fazolí, zapojí se k aktivaci rostlin minimálne šest genu," napsal Wilhelm Boland z MaxPlanckova institutu pro chemickou ekologii v nemeckém univerzitním meste Jena. "Rostlina reaguje dvojím zpusobem. Jednak vytvárí látky pusobící na znehodnocení vlastní chuti, jednak posílá ostatním rostlinám srozumitelné varování dál. Celou reakci lze prirovnat k dominovému efektu." Ponekud odlišná situace nastává, když jsou rostliny ohroženy velkým býložravcem, jakým je napríklad kráva. Opet dojde k vyslání výstražného poselství, reakce je ovšem zanedbatelná. Proti rozšlapání prý obranné mechanismy nepomužou.

Tajemství deštných pralesu

V prítmí deštných pralesu Jižní Ameriky se skrývá znacné množství farmaceuticky využitelných rostlin, které mohou predstavovat klíc k lécení rady nebezpecných chorob. Domnenku, která existuje již radu let, minulý týden potvrdila expedice amerických vedcu z Washingtonské univerzity v St. Louis. Behem pobytu v peruánských deštných pralesích prozkoumal tým doktora Waltera Lewise na 1250 ruzných rostlinných druhu. Výsledek byl prekvapující: více než 46 procent zkoumaných rostlin lze využít k lécbe tuberkulózy, kterou zpusobuje bakterie Mycobacterium Tuberculosis. Podle slov doktora Lewise znamená objev cestu k lécbe rozšírené plicní choroby. Vetšinu duležitých informací prevzal vedecký tým od indiánského kmene Aguaruna. Svetová zdravotnická organizace (WHO) stále považuje tuberkulózu za velmi nebezpecnou nemoc. Na infekci zpusobenou bakterií M. tuberculosis zemre na celém svete rocne na tri miliony lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info