Upravené potraviny Evropa příliš nevítá

Upravené potraviny Evropa príliš nevítá

Prísná legislativa v CR snad zabrání zneužití geneticky modifikovaných organismu

Vývoj a používání geneticky modifikovaných organismu (GMO) je predmetem mnoha diskusí. A názory na geneticky upravené zemedelské plodiny a jejich použití pro výrobu potravin se liší.

Biotechnologie ve smyslu vytvárení a používání GMO predstavuje novou oblast, srovnatelnou se zavádením informacních technologií. Princip spocívá v tom, že do dedicné informace organismu se vloží cást informace z jejího organismu tak, aby modifikovaný organismus a jeho potomstvo získalo novou vlastnost. Další možností je vyjmout cást dedicné informace daného organismu a tím vyradit urcitou funkci. Biotechnologie umožnuje napr. vložit do rostliny gen z bakterie nebo i z živocicha, a tak zmenit pouze jednu vlastnost.

Obrana proti rizikum

V prumyslu jsou biotechnologie využívány zejména ve farmacii. V zemedelství jsou již nekolik let pestovány geneticky modifikované plodiny, a to zejména v USA, Kanade a Argentine. Jedná se predevším o sóju, kukurici, bavlník a repku. Komercne jsou využívány zejména dva typy zmen dedicného materiálu: odolnost vuci herbicidum a odolnost vuci hmyzím škudcum. Odolnost plodiny vuci herbicidum umožnuje ošetrit pole totálním herbicidem, který znicí plevel, ale plodina prežije. Odolnost vuci škudcum je dána tím, že rostlina po vložení príslušného genu produkuje látku, která zahubí hmyz požírající její listy. Rizikem této modifikace, která se používá zejména u kukurice, je možnost vzniku odolnosti u škodlivého hmyzu. Všechny pestované odrudy procházejí prísnými testy na zdravotní nezávadnost z hlediska možné toxicity nebo vzniku alergií. Dlouhodobé úcinky na zdraví a životní prostredí jsou predmetem výzkumu a sledování. To je duvodem, proc nekteré zeme uplatnují princip predbežné opatrnosti a požadují více informací a výsledku dlouhodobých studií pred využívání GMO zejména pro potravinárské úcely.

Evropské státy se zatím zavádení GM zemedelských plodin i jejich dovozu z Ameriky brání. Krome obav z možného vlivu na zdraví cloveka a životní prostredí je prícinou též odlišná struktura a funkce evropského zemedelství. V lonském roce rozhodli ministri životního prostredí clenských státu EU o docasném pozastavení uvádení GMO na trh. Duvodem pro toto rozhodnutí je probíhající príprava nové evropské legislativy - smernice, která má upravovat postup schvalování a stanoví podmínky pro uvádení GMO do životního prostredí a na trh (jedná se predevším o osiva zemedelských plodin, jako je repka, kukurice, repa, a o dovoz zemedelských komodit pro zpracování, což se týká zejména sóji a kukurice). Tato smernice by mela být schválena v první polovine 2001.

Komise ustupuje, státy ale ne

Presto Evropská komise doporucila clenským státum opet proces povolování GMO obnovit a postupovat podle navrhovaného znení nové smernice. Podle názoru komise zajištuje schvalovací proces spotrebitelum nezávadnost produktu, jejich oznacování a prístup k informacím. Clenské státy EU však rozhodly o ponechání docasného moratoria v platnosti, zejména predsedající Francie je nyní výrazne proti GMO. Geneticky modifikované odrudy a komodity, které byly v minulosti v EU schváleny (kukurice, sója, repka), jsou však na evropském trhu dále a potraviny z nich vyrobené jsou oznacovány podle evropské legislativy, týkající se tzv. nových potravin.

U nás zatím jen pokusy

V CR se v soucasné dobe povolování nových odrud zemedelských plodin rídí zákonem c. 92/1996 Sb. a tento zákon již obsahuje ustanovení týkající se geneticky modifikovaných rostlin. Žádná geneticky modifikovaná odruda dosud nebyla v CR uvedena na trh, tj. nepestuje se pro komercní úcely. Probíhají pouze maloplošné polní pokusy pro šlechtení nových odrud a registracní zkoušky. Tyto pokusy jsou povolovány a evidovány MŽP. Po nabytí úcinnosti zákona c. 153/2000 Sb. o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty pocátkem roku 2001 bude k veškerému nakládání s GMO (tj. též k jejich používání v laboratorích, k polním pokusum pro šlechtitelské úcely atd.) treba získat oprávnení, které bude vydávat MŽP ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem zemedelství. MŽP bude vést evidenci uživatelu a GMO, která bude verejne prístupná. GMO uvádené na trh budou oznacovány, což je základním predpokladem i pro oznacování potravin z nich vyrobených.

Povolování a oznacování potravin obsahujících GMO nebo vyrobených z GMO upravuje zákon c. 110/1997 Sb., který obsahuje ustanovení o tzv. nových potravinách, i když výslovne neuvádí, že nové potraviny jsou mj. potraviny obsahující GMO nebo vyrobené z GMO. Tento nedostatek odstraní novela zákona o potravinách, která byla již schválena a má nabýt úcinnosti od 1. 1. 2001. Novela stanoví postup povolování nových potravin a povinnost oznacování prítomnosti GMO, nebo toho, že potravina byla vyrobena z GMO.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info